• Home
  • |
  • Fit wakker worden: Met deze tips gaat het je lukken!

Fit wakker worden: Met deze tips gaat het je lukken!

Wil jij wel eens een keer weer fit wakker worden? Dat is heel goed mogelijk als je op deze pagina bent beland. Misschien heb je de laatste tijd, na het opstaan, het gevoel alsof je helemaal niet hebt geslapen. 

Het kan ook zijn dat je voor iets anders op deze website bent, en dat je jezelf hier en beetje in herkent. Zodoende leek het je wel interessant om dit artikel te lezen.

Wees gerust, je bent lang niet de enige dit last heeft van extreme vermoeidheid in de ochtend. Sterker nog "tips om fit wakker te worden" is één van de meest gezochte zoekwoorden in Google als we het hebben over slaapproblemen. 

Op deze pagina zal ik je een aantal mogelijk oorzaken met je bespreken. Ook zal ik je tips geven hoe jij op een natuurlijke manier weer fit wakker kunt worden. Lees dus snel ever verder!

[toc]

Zo kun je iedere morgen fit wakker worden

Ieder mens heeft slaap nodig. Als je structureel te weinig slaapt dan leidt dat tot allerlei klachten. Je raakt niet alleen chronisch vermoeid, maar je krijgt vaak ook last van hoofdpijn, concentratieproblemen en prikkelbaarheid.

Daarnaast is het heel gevaarlijk om auto te rijden of machines te bedienen als je niet goed uitgerust bent.

Kortom, genoeg redenen om te zorgen voor een goede nachtrust zodat je iedere morgen uitgerust en fit wakker wordt. We geven je graag wat tips voor een gezonde nachtrust. 

Kom tot rust voordat je gaat slapen

Het klinkt misschien vreemd, maar als je gaat slapen moet je hoofd leeg zijn. Als je vlak voordat je naar bed gaat nog van alles doet dan is de kans groot dat je niet snel in slaap valt. 

Het advies is daarom om minimaal een half uur voordat je naar bed gaat je smartphone en tablet weg te leggen. Veel van deze apparaten hebben weliswaar tegenwoordig een functie om het blauwe licht te filteren wat je uit je slaap houdt, maar toch is het beter om je hersenen rust te gunnen. Intensief tv kijken is om dezelfde reden geen goed idee vlak voordat je gaat slapen. 

Het ritme van je slaap

Als je slaapt dan slaap je niet constant even diep. Het slaapritme van de mens heeft een zogenaamde 90 minuten cyclus. Deze wordt tijdens de nacht een aantal keren herhaald. Als je in slaapt dan ben je de eerste ongeveer 40 minuten in diepe slaap. 

Tijdens deze fase worden hormonen geactiveerd die een heleboel nuttig werk doen. Ze ruimen afvalstoffen in je lichaam op en zorgen dus voor herstel. Na deze fase volgt een stadium van minder diepe slaap. Tijdens dit stadium droom je vaak en is er meer spierspanning waar te nemen. De fase van 90 minuten wordt afgesloten met de REM-slaap. REM staat voor Rapid Eye Movement

Als iemand met zijn ogen open zou slapen zou je de ogen nu dus snel van links naar rechts zien schieten. Tijdens deze fase zijn de spieren zo ontspannen dat je ze niet zou kunnen gebruiken als je dat zou willen. Na de REM slaap volgt weer een fase van diepe slaap en is de cirkel dus rond. 

Zorg voor een fris en schoon bed

Het is belangrijk om minimaal eens per week je bed te verschonen. Je slaapt het lekkerst in een schoon bed. De dagen dat je bed niet wordt verschoond is het belangrijk om het goed te luchten. Sla het dekbed of de dekens dus terug en leg je bed open. 

Je bed opmaken is eigenlijk geen goed idee, dit kun je prima doen vlak voordat je gaat slapen. Als je slaapt verlies je vocht en als je je bed opengeslagen laat liggen gedurende de dag dan kan het beddengoed goed luchten.

fit wakker worden moet je leren

 

Ventileer de slaapkamer goed

Er zijn mensen die zomer en winter met het raam open slapen en dat is zeker geen gek idee. Door ervoor te zorgen dat er voortdurend frisse lucht de slaapkamer binnen kan komen zorg je ervoor dat je beter kunt slapen en dus de volgende morgen niet futloos je bed uit stapt. Om dezelfde reden is het belangrijk dat de temperatuur in de slaapkamer niet te hoog is.

Zet de radiator in je slaapkamer bij voorkeur dicht tenzij het in de winter wel erg koud is. Als je hem toch overdag open hebt staan, draai dan de thermostaat minimaal een uur voordat je gaat slapen terug naar de nachttemperatuur, bij  voorkeur hooguit 16 graden. Het blijft dan echt nog lang genoeg warm voordat je naar bed gaat. 


Hoe voorkom je dat je snel wakker wordt?

Om sneller wakker worden te voorkomen kun je ook een aantal maatregelen nemen. Zorg dat je slaapt in een rustige omgeving. Herrie op de achtergrond maakt inslapen moeilijk en zorgt ervoor dat je onrustig slaapt.

Je zult sneller wakker worden en daardoor wordt je slaap gedurende de nacht meerdere malen onderbroken. Als je overdag moet slapen omdat je nachtdiensten draait dan is dit nog extra belangrijk.

Maak de slaapkamer goed donker en vraag je huisgenoten er rekening mee te houden dat je slaapt en dus een beetje zachtjes te doen.

Lees ook: niet kunnen doorslapen als volwassene


Wat gaat er mis als je te weinig slaapt?

Of je nu bewust of onbewust te weinig slaapt, uiteindelijk ga je het merken. Eerst aan kleine dingen zoals een niet uitgerust gevoel als je ’s morgens opstaat. Maar als een slaaptekort langer duurt dan krijg je er lichamelijke klachten van die ernstige vormen kunnen aannemen.

Sommige mensen worden zo radeloos van het niet of slecht kunnen slapen dat ze naar steeds sterkere slaapmiddelen grijpen met alle gevolgen van dien. Het is belangrijk om de oorzaak van de slapeloosheid te achterhalen.

Soms kan de huisarts hierbij helpen, maar het kan ook noodzakelijk zijn om de patiënt door te verwijzen naar een psycholoog of psychiater. Deze kan door middel van gesprekken proberen te achterhalen waarom iemand slecht slaapt. Vaak wordt geadviseerd om de situatie op te schrijven wanneer iemand niet in slaap kan komen of veel te vroeg wakker wordt. 

Een snurkende partner

Een veelgehoorde klacht van mensen die slecht slapen is een snurkende partner. Een oplossing is apart slapen, maar veel mensen vinden dat niet romantisch en blijven dus toch maar bij hun ronkende partner in bed liggen.

Als het snurken echt een probleem is kan de huisarts misschien een oplossing bieden. Er zijn middelen en ook hulpmiddelen zoals een snurkbeugel in de handel die het snurken kunnen verminderen. 

Lees ook: wat te doen tegen snurken

Omdraaien van dag- en nachtritme

Probeer te voorkomen dat je je dag/nachtritme omdraait. Als je een nacht niet hebt geslapen, wat iedereen wel eens overkomt, probeer dan de dag daarna gewoon wakker te blijven.

 ’s Avonds wat eerder naar bed gaan kan geen kwaad. Maar als je ’s middags om twee uur in slaap valt en ’s avonds om acht uur wakker wordt dan ben je verder van huis, want dan is de kans op een tweede slapeloze nacht groot. 

Zijn slaapmiddelen een optie?

Slaapmiddelen hebben één ding gemeen: Je raakt er zeer snel aan verslaafd. Daarom zal een arts zeer terughoudend zijn met je deze voor te schrijven.

Als er een bijzondere reden is waarom je slecht slaapt dan kunnen slaapmiddelen tijdelijk een oplossing bieden. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een ingrijpende gebeurtenis in je leven zoals ernstige ziekte of een sterfgeval van een dierbare. 

Overschrijd de dosering die de arts voorschrijft nooit en probeer de slaapmiddelen niet langer te slikken dan strikt noodzakelijk is. Koop zeker niet illegaal slaapmiddelen op het internet. De samenstelling ervan kan afwijken en bovendien is er op deze manier geen controle op mogelijke verslaving. 


Een betere methode om weer fit wakker te worden

Op deze pagina heb je van alles kunnen lezen over hoe je fit wakker kunt worden.

Waar ik het nog niet met je over heb gehad is Perfect Slapen in 7 Stappen van William van der Klaauw. Dit is een methode waarmee je op een natuurlijk manier kunt onderzoeken waar het misgaat tijdens jouw slaap. 

Het kan bijvoorbeeld heel goed zijn dat jouw biologische klok in de war is en dat je daarom niet diep genoeg slaapt. Hoe je deze klok weer kunt resetten én nog veel, lees je in Perfect Slapen in 7 Stappen. 

  • Laat je hormonen je helpen in plaats van tegenwerken
  • Herstel de natuurlijke schommelingen in lichaamstemperatuur
  • Zet je biologische klok weer gelijk en ervaar het verschil
  • Reken af met spanning en frustratie
perfect slapen in 7 stappen pdf downloaden

Related Posts

Je Slaapritme Terug Krijgen Na Een Lange Reis

Je Slaapritme Terug Krijgen Na Een Lange Reis

Slapen in de auto? Een stuk aangenamer met deze tips!

Slapen in de auto? Een stuk aangenamer met deze tips!

Onrustig slapen na sporten: hoe kan dit?

Onrustig slapen na sporten: hoe kan dit?

Valeriaan Thee Maken? Lees hier hoe je “Slaapthee” maakt op de juist manier!

Valeriaan Thee Maken? Lees hier hoe je “Slaapthee” maakt op de juist manier!
>