• Home
 • |
 • Slapen in de auto? Een stuk aangenamer met deze tips!

Slapen in de auto? Een stuk aangenamer met deze tips!

Slapen in de auto is iets wat best vaak gebeurd, vooral als we op vakantie gaan. De kinderen, maar zeker ook vaders en moeders, proberen zo wat verloren uurtjes slaap in te halen.

Wanneer jij deze pagina hebt gevonden bent je waarschijnlijk op zoek naar tips om het slapen in de auto zo comfortabel mogelijk te maken. 

Misschien ga je zelf binnenkort wel op vakantie en wil je goed voorbereid op reis. Het kan ook zijn dat je afvraagt of het eigenlijk wel legaal is om in de auto te slapen. Hoe dan ook, op deze pagina zal ik je alles vertellen over overnachten en slapen in de auto. Lees dus snel even verder!

[share_box]


[toc]


Is slapen in de auto legaal in Nederland?

Voordat ik je ga vertellen over wat hulpmiddelen en andere tips ga geven, wil ik je eerst even vertellen of slapen in de auto eigenlijk wel legaal is. 

Veel mensen vragen zich namelijk af of je nou een boete krijgt voor het slapen in de auto, en terecht. Het is namelijk niet overal legaal en je krijgt dus een boete als de politie je in de auto ziet overnachten op plekken waar dat niet hoort. 

In de praktijk kom je er hoogstwaarschijnlijk op de meeste plekken vanaf met een waarschuwing. Verwacht deze waarschuwing echter niet op de wat meer toeristische plekken, waar ook voldoende overnachting accommodaties aanwezig zijn.

Plek & een variant op wildkamperen

Zoals je misschien al door hebt draait het allemaal om de plaats en plek waar je staat. Voor het slapen in de auto in de binnenstad van Amsterdam, staat een boete van maar liefst 140,- euro. Dezelfde prijs als een gemiddelde hotelkamer, dus. 

Een groepje Franse toeristen kregen een tijd terug nog per persoon zo'n boete. De boetes zijn zo hoog omdat er veel overlast wordt veroorzaakt door de autoslapers. Zo doet met vaak hun behoefte op de stoep en  wordt afval uit het raam gegooid. 

overnachting in een auto legaal of niet
 • In de meeste gemeenten in Nederland wordt slapen in de auto juridisch gezien als wildkamperen. Waar het allemaal even om draait is of de overnachting recreatief is of niet. Ben je daar voor je plezier? Of heb je pech gehad met je auto en kon het even niet anders?

Als je op die plaats overnacht in de auto voor je plezier, loopt de overheid inkomsten mis (uit bijvoorbeeld de toeristenbelasting). Dat is waarschijnlijk de voornaamste reden dat niet legaal is 😉

In minder toeristische gemeente is het waarschijnlijk geen probleem om in je auto te slapen, mits je natuurlijk een goed verhaal hebt in de boel netjes houdt. Check voor de zekerheid de regels in de gemeente van de plek waar je misschien wilt gaan overnachten.

Slapen in de auto in het buitenland

Je kunt er van uitgaan dat ook in het buitenland het niet gewaardeerd wordt dat je gaan wildkamperen in je auto. Toch is het in de meeste landen niet verboden en is de pakkans een stuk kleiner dan in Nederland. 

Zo mag je in België best overnachten in je auto mits je je niet in een bepaalde zone bevindt. Er zijn dus zones waar je niet mag slapen in de auto.

In Duitsland mag je slapen in je auto, mits dit niet op kamperen lijkt. Ga dus niet buiten de auto zitten met een je camping stoel en barbecue. Dit is dan volgens ons een goede richtlijn in het buitenland. 

Is slapen in de auto gevaarlijk?

Het is natuurlijk niet helemaal zonder risico. Overnachten in de auto is dus alleen toegestaan op een klein aantal plaatsen. Je loopt altijd kans op een boete.

Onderweg slapen in de auto als bijrijder is meestal niet echt gevaarlijk, mits je natuurlijk je gordel draagt. 

Veel mensen vragen zich af of er wel voldoende zuurstof in de auto aanwezig is om de hele nacht door te slapen. En terecht, er is namelijk niet genoeg zuurstof om de hele nacht door te komen.

Zet dus altijd even een raam op een kiertje (daarnaast is een auto natuurlijk niet 100% luchtdicht). Het verschilt per auto. 

Kinderen laten slapen onderweg

Je kinderen rustig krijgen onderweg is soms niet makkelijk. Hier zit echter nogal wat verschil in van kind tot kind. Ik herinner me nog dat ik als kind vrijwel direct sliep in de auto.

Wel zo makkelijk voor m'n ouders. Mijn zusje wilde echter altijd meer spelletjes doen, en was niet zo van het slapen in de auto. Ze speelde dan bijvoorbeeld kentekenplaat bingo, daar werd ze rustig van en na een tijdje viel ze ook wel in slaap. 

Kentekenbingo speel je door naar kentekens te kijken met een bingokaart in de hand. De nummers op de kentekens die je ziet (in tweetallen) mag je afstrepen op de kaar. De eerste met een volle kaart wint!

Met kinderen onderweg is altijd een hele uitdaging als ouder. Hier een lijstje wat eigenlijk niet mag missen in je auto:

 • Autostoel tas met tablethouder (LINK)
 • Polsbandje tegen wagenziekte (LINK)
 • Extra handdoeken
 • Ontbijttafeltje
 • Luisterboeken (voor op Tablet) 
kinderen laten slapen in auto

Klik op de afbeelding voor meer info

Andere dingen die fijn zijn om onderweg mee te nemen als er geslapen wordt: 

 • Een stevige (!)  en geïsoleerde waterfles voor onderweg  (LINK)
 • Vochtige doekjes voor handen en gezicht
 • Een kussentje voor de nek (reiskussen) (LINK)

Related Posts

Je Slaapritme Terug Krijgen Na Een Lange Reis

Je Slaapritme Terug Krijgen Na Een Lange Reis

Slapen in de auto? Een stuk aangenamer met deze tips!

Slapen in de auto? Een stuk aangenamer met deze tips!

Onrustig slapen na sporten: hoe kan dit?

Onrustig slapen na sporten: hoe kan dit?

Valeriaan Thee Maken? Lees hier hoe je “Slaapthee” maakt op de juist manier!

Valeriaan Thee Maken? Lees hier hoe je “Slaapthee” maakt op de juist manier!
>