• Home
  • |
  • Onrustig slapen na sporten: hoe kan dit?

Onrustig slapen na sporten: hoe kan dit?

Onrustig slapen na sporten is iets wat relatief veel voorkomt en best vervelend kan zijn. Op deze pagina zal ik je wat meer uitleg geven over de bekende oorzaken hiervan. Misschien ben jij vandaag wel flink aan het sporten geweest, en lig je nu steeds wakker in bed. Hoe komt dit toch? 

Het kan ook zijn dat je preventief op deze pagina terecht bent gekomen, en er alvast rekening mee wilt houden. Hoe dan ook, ik ging voor je op zoek en deel mijn bevindingen op deze pagina. Lees dus vooral even verder!

[share_box]

[toc]


Niet kunnen slapen na fysieke inspanning

Het niet kunnen slapen, of onrustig slapen na het sporten komt vrij regelmatig voor. Jij bent dus lang niet de enige die hier misschien last van heeft. Hieronder bespreken we de twee meest voorkomende oorzaken.

Oorzaak #1: Verhoogde cortisol waarden (stresshormoon)

Fanatiek sporten verhoogd de cortisol waarden in je bloed. Cortisol is de tegenpool van én remt de aanmaak van het slaaphormoon (Melatonine). 

Deze cortisol waarden gaan uiteraard vanzelf (binnen een uurtje) weer na beneden. Helaas is het zo dat het bij sommige mensen een stuk langer duurt. Uit onderzoeken is vooral gebleken dat dit bij mannen op leeftijd het geval is. Vrouwen kunnen natuurlijk gezien, cortisol waarden sneller laten dalen en zullen dit probleem dus minder snel hebben.

De wetenschap denkt dat mannen deze waarden langer aanhouden omdat dit heel vroeger nodig was. Dan hebben we het echt over de steentijd/ alert blijven/ wakker kunnen blijven na aanvallen van de vijand.

Waarschijnlijke oplossing:

Minder lang achterelkaar intensief sporten. Hoe langer je sport in één sessie, hoe hoger je cortisol waarden. Kortere sessies verspreid over de week of dag is beter. 

Probeer mindfullness of yoga (dagelijks stappenplan/cursus) is bewezen cortisol en dus stress verlagend. Volg geen "Koolhydraatarm dieet" als fanatieke sporter, hiervan gaan je cortisol waarden enorm omhoog.

oplossing onrustig slapen

Te intensief sporten in de uren voor het slapen is een no-no...

Oorzaak #2: Lege glycogeen voorraad.

Tijd voor oorzaak nummer twee van het niet kunnen slapen na fysieke inspanning. In het Engels wordt het ook wel excersise induced insomnia genoemd. Dat is in het Nederlands vertaalt naar iets als slapeloosheid door fysieke inspanning. 

Dit probleem doet zich vaak voor als men traint en dus spieren kweekt, waardoor je energie behoefte dus toe zal nemen. Als je je voedingsinname hier dus niet op aanpast, gaat je "tank" dus vrij snel te leeg.

De meest voorkomende oorzaak voor onrustig slapen na het sporten zit 'm dus in je voeding. Mooi, nu weet je dus de waarschijnlijke oorzaak. Wat nu?

Nou, het is dus zaak dat je wat meer aandacht gaat geven aan je voeding. In het artikel dat ik hierboven al noemde, kun je lezen dat het eten van gezonde koolhydraten het belangrijkste is voor sporters.

goede koolhydraten en vitaminen

Zoete aardappel, broccoli en een wat gehakt. Prima maaltijd na het sporten!

Waarschijnlijke oplossing:

De kunst is om deze gezonde koolhydraten zoals fruit en zoete aardappel, op het juiste moment te eten. In het artikel is te lezen dat iemand vrijwel direct beter sliep nadat ze in het half uur na het sporten zoete aardappel at. Daarnaast at ze ook een stuk fruit voor het slapen gaan!

In het volgende hoofdstuk, zal ik je nog wat vertellen over het boek die veel sporters gebruiken om lekkere gezonde recepten te maken.

Moe en futloos gevoel na het sporten

Net als onrustig slapen heeft een futloos gevoel na het sporten meestal twee oorzaken. Oorzaak één is vrij voor de hand liggend. Je spieren in je lichaam zijn namelijk gewoon vermoeid. 

De spieren zitten na intensief sporten vol afvalstoffen die medeverantwoordelijk zijn voor dit futloze gevoel. Daarnaast is het zo dat je voorraad met snelle energie (glucose voorraad) vrijwel leeg is. Dit heeft een zeer nadelig effect voor je energieniveau. 

boek futloos na het sporten

De recepten zijn netjes gebalanceerd qua voedingsstoffen zodat jij alles binnenkrijgt wat je nodig hebt. De voedingswaarde is per recept vermeld.

Eigenlijk is dit dus een voorbode van niet goed kunnen slapen, en heeft het vrijwel zeker dezelfde oorzaak. Het aanvullen van de glucose voorraad kan het snelst door het eten van bijvoorbeeld een banaan.

Daarnaast zijn er natuurlijk allerlei andere "na het sporten" middelen te koop. Let wel op dat er in meeste producten veel te veel ongezonde suikers zitten. 

Recepten voor meer energie

Zoals ik je al eerder vertelde, zijn er wel meer mensen die veel sporten en eigenlijk net een beetje te weinig tijd hebben en/of aandacht besteden aan hun voeding. 

Gelukkig zijn er dan slimme ondernemers die dan mooie producten (lees: boeken en trainingen) recepten maken. Een goed voorbeeld hiervan zijn de receptenboeken van FitChef.

Vooral FitChef Turbo is speciaal gemaakt voor fanatieke sporters met weinig tijd. Het is een handig boek die vol staat met creatieve recepten. 

Bijhouden van je calorie inname

Voor het bijhouden van je inname kan ik de MyFitnessPal (gratis) app van harten aanraden. Dit is een zogenaamde calorieënteller. 

Hiermee kun je dus bijhouden wat je binnenkrijgt en wat er waarschijnlijk uit gaat, en kom je dus niet voor verassingen te staan. 

Wanneer goed slapen niet lukt...

Het verhaal hierboven geldt natuurlijk niet voor iedereen. Misschien ben je wel extreem on point met je voeding en kan dit het probleem echt niet zijn. 

Dan is het misschien handig om wat verder te zoeken naar de echte oorzaak achter je onrustig slapen problemen. Het vervelende is dat de oorzaak soms in de hele kleine dingen kan zitten. 

Je krijgt te weinig daglicht, of je eet iets waardoor je lichaam stresshormonen aanmaakt. Wat het ook mag zijn, in de meeste gevallen kun je er achter komen door eens goed te kijken naar je gewoonten.

Extra slaapkennis voor serieuze sporters

Op deze pagina heb je van alles kunnen lezen over onrustige slaap en de oorzaken hiervan. Nu kan het nog zijn dat je toch echt wel op zoek bent naar meer kennis over het slaapgedeelte. 

Daarom wil ik het nog even met je hebben over Perfect Slapen in 7 Stappen van William van der Klaauw. Een boek + stappenplan die menig onrustig slaper weer heeft laten doorslapen. In dit boek wordt namelijk uitgelegd wat de essentiële voorwaarden zijn voor slaap, en hoe jij dit kunt toepassen. 

Daarnaast leer je hoe slaap nou écht werkt. Waardevolle informatie die iedereen zou moeten weten dus. Via onderstaande knop ga je direct naar de volgende pagina waar je alle informatie kunt lezen.

Related Posts

Je Slaapritme Terug Krijgen Na Een Lange Reis

Je Slaapritme Terug Krijgen Na Een Lange Reis

Slapen in de auto? Een stuk aangenamer met deze tips!

Slapen in de auto? Een stuk aangenamer met deze tips!

Onrustig slapen na sporten: hoe kan dit?

Onrustig slapen na sporten: hoe kan dit?

Valeriaan Thee Maken? Lees hier hoe je “Slaapthee” maakt op de juist manier!

Valeriaan Thee Maken? Lees hier hoe je “Slaapthee” maakt op de juist manier!
>