• Home
 • |
 • Valeriaan Thee Maken? Lees hier hoe je “Slaapthee” maakt op de juist manier!

Valeriaan Thee Maken? Lees hier hoe je “Slaapthee” maakt op de juist manier!

Als jij op deze pagina terecht bent gekomen, ben je vast op zoek naar meer informatie over valeriaan thee. Dat is ook helemaal niet zo gek...

Valeriaan thee wordt namelijk al sinds mensenheugenis gebruikt als rustgevend middel. Het werd al in de oudheid toegepast om ervoor te zorgen dat mensen rustig worden.

Het grote voordeel van valeriaan is dat je er rustig van wordt zonder dat het je suf maakt. Deze eigenschap maakt valeriaan thee heel geschikt om te drinken om bijvoorbeeld examenstress of de zenuwen voor het rijexamen of een belangrijk sollicitatiegesprek de baas te blijven. 

[toc]


Wat is Valeriaan thee?

Valeriaan thee wordt ook wel slaapthee genoemd. De reden daarvoor is dat veel mensen een kopje valeriaan thee drinken voor het naar bed gaan. De valeriaan zorgt voor ontspanning en daardoor kunnen veel mensen de slaap beter vatten.

Wetenschappelijk is het niet onomstotelijk bewezen, maar voor veel mensen werkt valeriaan thee als slaapmiddel. En aangezien het een middel is wat je zonder problemen kunt gebruiken is er dus geen bezwaar tegen.

Als er sprake is van grote spanningen zoals een sterfgeval in de naaste familie, ernstige ziekte dan kan valeriaan thee helpen bij het inslapen. Dit kan ook bij slaapstoornissen zoals vaak ’s nachts wakker worden c.q. moeite hebben met doorslapen.

Welke stoffen bevat de valeriaanwortel?

Hoe ouder de valeriaanwortel, hoe beter de kwaliteit. Valeriaanwortel wordt meestal geoogst als de plant twee tot drie jaar oud is. De blaadjes moeten eerst verdord zijn voordat de wortel kan worden geoogst.

De kwaliteit van een valeriaanwortel is mede afhankelijk van de omstandigheden waaronder de plant is gegroeid. De kwaliteit van de grond en het klimaat zijn hierop mede van invloed. De wortel kan vers worden gebruikt of worden gedroogd.

In valeriaanwortel zitten 20 soorten etherische oliën, tien soorten valepotriaten, acht soorten alkaloïden en drie verschillende aminozuren. Maar dan zijn we er nog niet. Want de valeriaan wortel bevat ook nog azijnzuur, appelzuur, suiker, enzymen, hars, sterolen, looizuur en nog wat andere belangrijke stoffen.

Aantrekkelijk voor sommige dieren

Daarnaast ontdekte men dat de geur van valeriaan door sommige dieren zoals katten, ratten en muizen als zeer aantrekkelijk wordt ervaren.

Tot op de dag van vandaag wordt valeriaan in kattenspeelgoed verwerkt en het heeft vaak tot gevolg dat de kat het speeltje helemaal plat knuffelt. Mensen daarentegen vinden de geur van de valeriaanwortel over het algemeen minder prettig.

Hoe kun je de beste valeriaanthee maken?

Goede valeriaanthee maak je met gebruik van valeriaanwortel. De beste manier om valeriaanthee te maken is als volgt: 

Neem ongeveer één thee lepel van de fijn gemalen valeriaanwortel en overgiet dit met ongeveer 250 ml koud water. Vervolgens laat je dit een aantal uur staan. Minimaal één en maximaal vierentwintig uur.  Koud water? Ja, koud water. 

Het is namelijk zo dat heet/kokend water de actieve bestanddelen in valeriaanwortel vernietigd, wat dus niet de bedoeling is. Nadat het een tijd in koud water heeft getrokken, kun je het wel een beetje opwarmen, maak het niet te heet! Drink het mengsel niet in één keer allemaal op, verdeel het over de dag.

>> Bekijk actuele prijs en beschikbaarheid van Valeriaanwortel op bol.com


Heeft Valeriaan extra sterk maken zin?

Zoals je misschien al door hebt, heeft het zeker zin om valeriaan thee extra sterk te maken. Je moet voor jezelf even kijken welke dosering bij je past. Dit hangt af je lichaamseigenschappen.

Ik raad aan om te beginnen met een kleine dosering, een kleine theelepel op 250ml. Vervolgens kun je experimenteren met meer of minder in combinatie met langer laten trekken. 

Om valeriaan extra sterk te maken kun je bijvoorbeeld voordat je gaat slapen ( kun je niet slapen? Bekijk dan snel: Perfect Slapen in 7 Stappen) wat in koud water zetten zodat het een uurtje of acht kan intrekken. Vervolgens kun je het de volgende dag gebruiken.

valeriaan thee om te slapen

Rustgevende werking van valeriaan thee

In de Middeleeuwen werd valeriaan vooral voorgeschreven door artsen aan vrouwen die last hadden van angst en paniekaanvallen. Hysterie wordt specifiek aan vrouwen toegeschreven en ook hier kon valeriaan wonderen doen. Verder werd het ingezet als middel tegen allerlei klachten zoals epilepsie, astma, hartkloppingen en zelfs om bij vrouwen de menstruatie te bevorderen.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd valeriaan verstrekt aan soldaten die tijdens de strijd in de loopgraven soms gruwelijke dingen te zien en te verwerken kregen. Ook de bevolking kreeg soms valeriaan voorgeschreven van artsen als er paniek uitbrak door bombardementen of overvliegende oorlogsvliegtuigen.

Wat is het verschil tussen Valeriaan thee en Matcha thee?

Het belangrijkste verschil tussen valeriaan thee en matcha thee is dat je van de laatstgenoemde de bladeren drinkt. Deze zijn tot poeder vermalen. Dit groene poeder los je op in water. In tegenstelling tot de meeste andere theesoorten drink je bij Matcha thee dus daadwerkelijk de bladeren op.

Bij veel theesoorten, ook bij valeriaan thee, wordt de werkzame stof uit de bladeren, bloemen of in geval van valeriaan uit de wortel, getrokken. Ook aan matcha thee wordt toegeschreven dat je er rustig van wordt. Verder zou het je cholesterolgehalte verlagen en heeft het een gunstige invloed als je aan het afvallen bent of om je bloedsuikerspiegel laag te houden.

Net als voor valeriaanthee geldt ook voor matcha thee dat je het zonder problemen kunt gebruiken. Maar als je ernstige klachten hebt wordt altijd dringend geadviseerd een arts te raadplegen.
 

Valeriaan in andere vormen

Wanneer je niet van thee houdt kun je valeriaan ook op een andere manier innemen. Het is te koop als valeriaan druppels die je met wat water kunt innemen. Verder zijn er valeriaan tabletten te koop die je eveneens met water kunt slikken. Omdat je dan wel een geconcentreerde variant van valeriaan binnen krijgt is het belangrijk om de voorgeschreven hoeveelheden niet te overschrijden.

Valeriaan wordt niet alleen gebruikt bij slapeloosheid. Er zijn nog veel meer toepassingen waarbij je zelf valeriaan kunt gebruiken of een arts of alternatief genezer het kan voorschrijven. Hierbij kun je denken aan:

 • Rusteloosheid, spanningen, burn-out verschijnselen
 • Ziekte van Ménière en andere vormen van oorsuizen
 • Spanningshoofdpijn en migraine
 • Angst voor examens of andere belangrijke gebeurtenissen
 • Hevige emoties
 • Hartkloppingen
 • Concentratiestoornissen
 • ADHD bij personen vanaf 4 jaar
 • Als ondersteuning bij stoppen met roken
 • Aanvallen van hysterie en paniek
 • Overgangsklachten

En deze lijst is nog veel langer, want alle klachten waarbij stress een rol speelt, en dat zijn er veel, kunnen worden bestreden of verminderd door valeriaan thee te drinken of de druppels of tabletten te gebruiken.

Als je valeriaan druppels of valeriaan pillen wilt gebruiken kun je deze kopen in een reformwinkel of drogisterij. Deze middelen worden ook regelmatig voorgeschreven door een homeopathisch arts als alternatief voor slaapmiddelen en kalmeringsmiddelen die door reguliere artsen worden voorgeschreven. Ze zijn tegenwoordig uiteraard ook gemakkelijk online te bestellen. Via onderstaande link ga je direct naar goede capsules van Akrocaps

>> Bekijk actuele prijs van Valeriaan capsules op bol.com 

Valeriaan bij lichamelijke klachten

Voor wie denkt dat valeriaan alleen bij psychische klachten wordt toegepast is er nieuws: Ook bij verschillende lichamelijke klachten kan valeriaan helpen. Je kunt daarbij denken aan

 • Spierkrampen en spanningen
 • Rusteloze benen
 • Winderigheid
 • Menstruatiepijn
 • Klachten van de spijsvertering
 • Nekklachten

Je kunt bij deze klachten op eigen gezag proberen of valeriaan helpt. Het kan ook worden voorgeschreven door een homeopathisch arts.

Is valeriaan een hype?

Sommige critici denken dat het gebruik van valeriaan thee en andere producten met valeriaan een soort modegril is. “Iedereen is aan de valeriaan thee” wordt er enigszins schamper geroepen. Maar feit is dat deze plant al eeuwenlang wordt gebruikt om bepaalde klachten te bestrijden, zeker voor het brengen van rust is valeriaan een beproefd middel.

Door de eeuwen heen is het middel valeriaan en dan vooral als druppels of in de vorm van valeriaan thee ontelbare keren gebruikt om stressklachten, paniek en angst te bestrijden. En als dat allemaal niet zou hebben gewerkt dan was valeriaan ongetwijfeld allang uit de mode geraakt als alternatief geneesmiddel. Daarom is het zeker waarschijnlijk dat valeriaan wel degelijk de geneeskrachtige eigenschappen heeft die eraan worden toegeschreven.

Related Posts

Je Slaapritme Terug Krijgen Na Een Lange Reis

Je Slaapritme Terug Krijgen Na Een Lange Reis

Slapen in de auto? Een stuk aangenamer met deze tips!

Slapen in de auto? Een stuk aangenamer met deze tips!

Onrustig slapen na sporten: hoe kan dit?

Onrustig slapen na sporten: hoe kan dit?

Valeriaan Thee Maken? Lees hier hoe je “Slaapthee” maakt op de juist manier!

Valeriaan Thee Maken? Lees hier hoe je “Slaapthee” maakt op de juist manier!
>