• Home
  • |
  • Blauw Licht Filter: Geen Blauw Licht meer op je Scherm!

Blauw Licht Filter: Geen Blauw Licht meer op je Scherm!

Benieuwd waarom jij voor een groot deel van de dag een blauw licht filter zou moeten  gebruiken? Dat is waarschijnlijk wel het geval als je deze pagina gevonden hebt.

Misschien ben je opzoek naar apps of programma’s die het blauw licht van je beeldscherm kunnen filteren. Het kan ook zijn dat je helemaal nieuw bent en niet zo bekent bent met de invloed van blauw licht.

Hoe dan ook, ik dit artikel ga ik het erover hebben. Er zijn namelijk nogal wat mensen die hier dagelijks naar zoeken!

 

[share_box]

 

[toc]

 

Wat is blauw licht?

Voordat ik je ga vertellen wat blauw licht eigenlijk met je lichaam doen en hoe jij zelf een blauw licht filter kunt installeren, wil ik je eerst nog even vertellen wat blauw licht nou eigenlijk is. 

Blauw licht is zichtbaar licht uit het lichtspectrum dat zichtbaar is voor het menselijk oog. 

Bronnen van blauw licht zijn voornamelijk de zon (daglicht), maar ook kunstlicht zoals je mobiele telefoon, televisie, tablet en TV geven blauw licht. 

 

blauw licht filter tablet

 

Welk effect heeft blauw licht op slaap?

Het blauwe licht heeft een grote invloed op de aanmaak van ons lichaamseigen slaapstof: Melatonine. Het zorgt er voor dat je lichaam minder van deze stof zal aanmaken. Dit effect kan bij sommige mensen wel 3 uur duren. 

In de avond gaat je lichaam steeds meer van deze slaapstof produceren. Wanneer je dus gedurende avond veel blootgesteld word aan blauw licht, kan dit voor veel mensen grote gevolgen voor de slaap hebben.

Het kan zelfs zo zijn dat je hele bioritme er van op de hobbel gaat, en je niet kan slapen. Je lichaam denkt dan bijvoorbeeld om 22:00 in avond dat het nog maar 12:00 in de middag is.

Je krijgt dan een beetje het zelfde gevoel als bij een jetlag, en kan zeer vervelend en ongezond zijn. 

Ook sneller een honger gevoel door blauw licht

Volgens Amerikaanse onderzoeken krijg je door blootstelling aan grote hoeveelheden blauw licht ook sneller een honger gevoel. 

Dit kan volgens hen wel eens te maken hebben met een instelling van vroeger. Het zit nog een beetje in ons DNA dat we veel moeten eten als de zon fel aan de hemel staat zodat we voldoende voedsel kunnen verzamelen. 

Naast dat je dus beter en sneller zult slapen door blauw licht te vermijden (in de avond), kan het dus ook zomaar zijn dat je meer energie gaat krijgen. 

 

Hoe kan ik een blauw licht filter installeren?

Je kan zelf makkelijk een blauw licht filter app op je smartphone of een programma op je pc installeren.

Wat deze software doen is het blauw licht vervangen met oranje licht. Oranje blokkeert namelijk blauw. Zo krijg je dus minder blauw licht achter je netvlies, wat je slaap ten goede komt.

Hieronder zie je welke welke Apps en programma’s je kunt installeren voor verschillende media. 

 

Blauw licht filter voor pc downloaden

De beste blauw licht filter voor je computer (Windows 7, 10) is op dit moment f.lux. Ik gebuikt dit programma zelf al een jaar of vier inmiddels.

Vooral later op de dag is dit echt een uitkomst. Je kunt het zo instellen dat de “blauwheid” van je scherm langzaam verminderd. Ik heb het zelf

 

blauw licht filter computer flux

 

Ik stel het programma liever handmatig in zodat je niet opeens verrast word dat het scherm opeens van kleur veranderd. F.lux is 100% gratis en is hier te downloaden.

Blauw licht filter iPhone

In het verleden waren er geen Apps voor de iPhone beschikbaar die de kleuren van het scherm konden veranderen.

Dit kwam doordat het besturingssysteem van Apple, Apps niet zo maar toestemming kan geven om veranderingen in het scherm te doen. Dit had met een stukje beveiliging te maken.

Apple heeft dit opgelost door een “Night Shift” functie beschikbaar te maken binnen de standaard instellingen van de iPhone. Je vind deze optie onder: Instellingen – Beeldscherm en Helderheid – Night Shift.

Blauw licht filter Android

De beste en popualairste app voor Android telefoons heeft de naam Twilight. 

Het is een simpele en snel te installeren blauw licht filter voor Android telefoons. De is via deze link te downloaden in de Appstore

blauw licht filter samsung met de twilight app
Twilight App voor Android

 

Blauw licht filter bril

Er zijn ook brillen beschikbaar die  blauw licht filter dienen. 

Deze brillen zijn vooral bedoel voor mensen die echt last van de ogen krijgen door beeldschermwerk. 

De BlauBlock Filter bril is een van de meest populaire modellen van dit merk. De bril heeft een strak en modern uiterlijk, maar uiteraard is de functionaliteit van een computerbril of beeldschermbril voorop. Vooral op dat vlak scoort deze blauw licht filter bril erg goed, wat hem ook zo populair maakt.

Bekijk hier direct alle blauw licht filter brillen >>

 

Blauw licht heeft ook voordelen!

Blauw licht op zich is natuurlijk niet slecht. Integendeel, vooral in de ochtend en vroeg in de middag is blauw licht juist goed. 

Het geeft ons lichaam een signaal dat het dag is en dat we over een uurtje of 10 á 12 lekker willen gaan slapen. Vooral in de donkere herfst en wintermaanden kiezen steeds meer mensen ervoor om een daglichtlamp aan te schaffen.

Dit is een lamp die juist voor zorg dat je meer licht krijgt. Het blijft dus vooral een kwestie van timing, hoeveelheid en hoe gevoelig je bent.

Dit kan je alleen zelf aanvoelen, elke mensen is anders. Probeer eens wat uit zou ik zeggen!

 

Heeft blauw licht je biologische klok ontregelt? 

In dit artikel heb je alles kunnen lezen over blauw licht.

Waar ik het nog niet met je over heb gehad is Perfect Slapen in 7 Stappen van William van der Klaauw.

Dit is een stappenplan om onder andere je biologische klok weer op orde te krijgen, zodat je perfect kunt slapen. Klik op onderstaande knop voor meer informatie.

Ja, ik wil mijn Biologische Klok herstellen!

 

Related Posts

Waarom gaap ik zoveel: betekend dit altijd dat ik vermoeid ben?

Waarom gaap ik zoveel: betekend dit altijd dat ik vermoeid ben?

Hoe Magnesium Voor Het Slapen Gaan Je Kan Helpen

Hoe Magnesium Voor Het Slapen Gaan Je Kan Helpen

7 Oorzaken Van Vermoeid uit Bed Komen

7 Oorzaken Van Vermoeid uit Bed Komen

Blauw Licht Filter: Geen Blauw Licht meer op je Scherm!

Blauw Licht Filter: Geen Blauw Licht meer op je Scherm!
>