• Home
  • |
  • Wakker Schrikken Tijdens Slaap – Hoe komt dit?

Wakker Schrikken Tijdens Slaap – Hoe komt dit?

wakker schrikken Omgaan met stress 2Wanneer jij op deze pagina bent beland ben je vast opzoek naar meer informatie over ’s nachts wakker schrikken. Misschien heb je hier al een tijdje last van of ben je net wakker geschrokken en direct op zoek gegaan naar informatie.

Het is maar goed dat je deze pagina gevonden hebt. In dit artikel zal ik je namelijk vertellen waardoor dit waarschijnlijk komt.

We gaan in op de vormen van wakker schrikken en wat jij hier aan kan gaan doen. Lees dus snel verder!

[share_box]

[toc]

Wakker schrikken voordat je in slaap valt

We hebben het allemaal wel eens; wakker schrikken voordat je in slaap valt. Maar waardoor komt dit eigenlijk?

In dit hoofdstuk zal ik je vertellen wat de meeste voorkomende oorzaken zijn van ’s nachts wakker schrikken. Het rare is dat zelfs de wetenschap er nog niet helemaal uit is waardoor dit komt.

Met het schrikken valk voordat je in slaap valt bedoel ik die schok die je wel eens voelt wanneer je bijna in slaapt valt. Het is een beetje de zelfde sensatie als vallen of je evenwicht verliezen.

Het wordt met een duur woord ook wel een hypnagoge schok genoemd. Er wordt druk gespeculeerd tussen neurowetenschappers en slaapexperts.

Aannemelijke lichamelijke oorzaken

Wetenschappers denk dat dit wakker schrikken voordat je gaat slapen komt doordat je spieren opeens allemaal volledige ontspanning gaan.

Dit kan een soort “noodsignaal” vanuit je hersenen veroorzaken. Dit is dan ook de schok die je ervaart.

Anderen denken dat het een gevolg is van het uitschakelen van het ene hersendeel na het andere. Deze overgang kan een signaal sturen naar de zenuwen en dit zorgt dan voor een “spierschok”

Heb jij dit wel is? Wees gerust, men is er al wel achter dat dit niet schadelijk is voor de gezondheid en vrij normaal is.

Aannemelijke psychische oorzaken

Naast lichamelijke oorzaken denken een handje vol wetenschappers dat het ook te maken kan hebben vermoeidheid en stress. Ze stellen dat als je te snel in de REM-slaap komt, je deze schok sneller zult ervaren.

Dit is vaak het geval wanneer je veel vermoeider bent dan anders. denk bijvoorbeeld aan wanneer je een drukke week op het werk achter de rug hebt. Vaak is dit ook niet schadelijk, zolang het maar gebeurd in het beging van de slaap, en niet midden in je slaap.

’s Nachts wakker worden kan namelijk meerdere ernstigere oorzaken hebben. Hierover zal ik het in het volgende hoofdstuk ook gaan hebben.

’s Nachts wakker schrikken oorzaken

Wanneer het wakker schrikken midden in de nacht gebeurd, moet je er toch even wat meer aandacht aanbesteden.

Dit kan namelijk meerdere oorzaken hebben en is meestal minder onschuldig dan wakker schrikken voordat je in slaap valt. Het zit namelijk zo dat als je ’s nachts wakker word je uit de diepe herstel slaap gehaald wordt. Dit zal niet ten goede komen van je functioneren overdag.

Je spreekt dan al snel over een slaapprobleem.

Wakker schrikken door het slapen in een nieuwe omgeving

Slaap je wel eens in een hotel? Dan kan het zijn dat je wel bekend bent met dit fenomeen.

Het zit namelijk zo dat als mensen in een veranderde omgeving slapen, ze onbewust veel sneller wakker schrikken. Dit kan al gebeurden van de miste en geringste geluiden.

Net als bij zoveel andere oorzaken van slaapproblemen komt dit door iets wat nog van heel vroeger “ingebouwd” zit in ons DNA.

[video_embed video=”5ZhZEEIvnj8″ width=”700″ height=”400″]

Toen mensen vroeger (lees steentijd) in een nieuwe omgeving moesten slapen wisten ze niet of het wel veilig en vrij was van gevaarlijke roofdieren.

Het menselijke lichaam heeft zich aan de hand van duizenden van deze situaties automatisch aangepast. Het is ook iets wat sommige mensen nog meer hebben dan anderen. Word jij snel wakker in een nieuwe omgeving?

Dat is vrij normaal. Je bent een echt “oermens”! Heb jij echter last van hardnekkige slaapproblemen en komt je er maar niet van af?

William, een echte ervaringsdeskundige, heeft al duizenden slechte slapers geholpen om weer goed te kunnen slapen. Kijk hier

Wakker schrikken paniek of schokkende bewegingen

Echte slaapproblemen zoals slaapapneu kunnen erg gevaarlijk zijn en ook een oorzaak zijn van ’s nachts wakker schrikken.

Slaapapneu komt vooral voor bij mensen die veel snurken. Het is een medische term voor een blokkade van de luchtpijp door bijvoorbeeld je tong, tijdens je slaap.

Wanneer je door deze blokkade tijdens je slaap niet goed meer kan ademen, geven je hersenen een noodsignaal.

Dit is een soort reflex dat soms het zelfde uitziet als stikken (dat is het eigenlijk ook). Maar, dit hoeft natuur niet direct te betekenen dat de persoon in  kwestie in levensgevaar is.

Vraag om een slaaptest

Je kan je voorstellen dat dit wat serieuzer is dan dat wakker schrikken voordat je in slaap valt. Buiten dat je organen niet voldoende zuurstof krijgen, slaap je ook nog eens enorm slecht.

Je komt namelijk  te niet lang genoeg in de echte diepe kwaliteit slaap. Slaap waarin je lichaam de belangrijkste “onderhoudswerkzaamheden” aan je lichaam doet.

Wanneer je vermoed dat je partner of jijzelf slaapapneu kan hebben, ga dan naar de huisarts en vraag om een slaaptest in het ziekenhuis. Dit is een test waarbij je moet overnachten in het ziekenhuis en je wordt onderzocht door een longarts.

Rusteloze benen tijdens slaap

Een andere vrij veel voorkomende oorzaak van ’s nachts wakker schrikken is het rusteloze benen syndroom. Dit is een syndroom waarbij je tijdens je slaap opeens een soort van stuiptrekkingen krijgt.

Er zijn verhalen van stellen die hun partner letterlijk wakker schoppen. Je kunt je voorstellen dat die niet bevorderlijk is voor de nachtrust en de relatie.

slaapapneu gevaarlijk?

Een precieze oorzaak van rusteloze benen is niet bekent. Wel bekent is dat je er dus vaak wakker van kunt worden en dat het niet met je benen te maken heeft. Het heeft namelijk te maken met je hersenen.

Dit hoeft niet direct een ernstige aandoening te zijn, het kan ook gewoon erfelijk zijn. Ook leeftijd speel een rol. Ben je een vrouw en ouder dan 40? Dan heb je een grotere kans dat je te maken hebt met rusteloze benen.

Related Posts

Je Slaapritme Terug Krijgen Na Een Lange Reis

Je Slaapritme Terug Krijgen Na Een Lange Reis

Slapen in de auto? Een stuk aangenamer met deze tips!

Slapen in de auto? Een stuk aangenamer met deze tips!

Onrustig slapen na sporten: hoe kan dit?

Onrustig slapen na sporten: hoe kan dit?

Valeriaan Thee Maken? Lees hier hoe je “Slaapthee” maakt op de juist manier!

Valeriaan Thee Maken? Lees hier hoe je “Slaapthee” maakt op de juist manier!
>