• Home
  • |
  • Slaapapneu: oorzaken, gevolgen en behandeling

Slaapapneu: oorzaken, gevolgen en behandeling

Als jij op deze pagina terecht bent gekomen, wil je vast meer weten over de oorzaken, gevolgen en behandeling van slaapapneu.

Het kan zijn dat je tijdens de nacht veel wakker wordt en opzoek bent naar een oplossing. Misschien vraag je jezelf af of jij niet met slaapapneu te maken hebt.

Bij snurken wordt er vaak al gesproken van een lichte vorm van slaapapneu. Is dit eigenlijk gevaarlijk?

In dit artikel zul je alles kunnen lezen over deze slaapstoornis. Lees dus snel verder!

 

[share_box]

 

[toc]

 

Wat is slaapapneu nu eigenlijk?

We weten allemaal wel wat snurken is en wat er ongeveer tegen snurken gedaan kan worden. Het is iets wat nu eenmaal veel voorkomt en vervelend kan zijn voor bijvoorbeeld een partner.

Slaapapneu kun je eigenlijk zien als een ernstige vorm van snurken waarbij de ademhaling tijdens de slaap voor een aantal seconden stokt. Wat begint als een geluid tijdens de ademhaling kan later overgaan op een periode met adem stops.

Deze adem stops tijdens de slaap worden dus slaapapneu genoemd. Hoe meer je van deze adems stops gedurende de nacht hebt, hoe erger de aandoening. Over de gevolgen ga ik het later in dit artikel hebben. We gaan eerst even goed kijken naar de symptomen, zodat slaapapneu herkennen een mogelijkheid wordt.

Obstructief slaapapneu syndroom (OSAS)

OSAS is de vorm van slaapapneu die het meest voorkomt.

Het betekent dat de oorzaak van de adem stops voortkomt uit een blokkade van de luchtwegen.

 

Slaapapneu Symptomen

Het lastige blijft altijd dat ieder mens verschillend is en dus andere symptomen kan hebben.

Toch kunnen we de meest voorkomende symptomen van slaapapneu op een rijtje zetten.

  • Overmatig zweten tijdens de nacht;
  • Veel bewegen tijdens je slaap;
  • Vaak droge mond of pijn in de keel;
  • Altijd moe opstaan;
  • Hoofdpijn bij het opstaan;
  • Vaak hard snurken;
  • Geheugenproblemen

 

Een slapeloosheid test

Met een test, de Insomnia Severity Scale”, kun je kijken of je een risico slaper bent.

Het is een test van Amerikaans slaapdeskundige Art Spielman die veel gebruikt wordt door slaapprofessionals overal ter wereld.

Klik hier om direct je score te berekenen met de slapeloosheid test >>

Wanneer je je score weet kun je opzoek naar de echte oorzaken achter je slaapproblemen en je inzetten voor verbetering.

Symptomen slaapapneu video

In onderstaande video kun je het verhaal van iemand met ernstige slaapapneu zien. Zo zie je maar dat het vrij lastig is om zelf tot een diagnose te komen en je hier vaak hulp bij nodig bent. Verkeerde diagnoses komen helaas nog veel voor.

Raadpleeg daarom altijd meerde slaapexperts en vraag een slaaponderzoek aan.

 

[video_embed video=”213421778″ width=”700″ height=”400″]

 

 

Slaapapneu Oorzaak

Slaapapneu kan enorm veel oorzaken hebben. Wanneer je een aan de hand van een slaaponderzoek is vastgesteld dat je slaapapneu hebt, wordt er er vaak aanvullend onderzoek gedaan naar de oorzaak.

Het kan namelijk ook zo zijn dat het iets met erfelijkheid te maken heeft. Soms komt het bijvoorbeeld voor dat een luchtpijp bijvoorbeeld op een plek wat smaller is.

Ook longafwijkingen onder meer als gevolg van roken kunnen een oorzaak zijn van apneu.

 

Slaapapneu Gevolgen

Wanneer een normale ademhaling tijdelijk wordt gestokt krijgen je hersenen een soort van noodsignaal. Als dit tijdens je slaap gebeurd wordt je dus uit je slaap gehaald. Vaak is dit dan slaap die essentieel is voor de verwerking en rust van je hersenen.

Dit heeft dus voornamelijk als gevolg dat je niet uitgerust zult wakker worden omdat je diepe slaap hebt gemist.

Je wordt echter niet alleen maar wakker, dit is niet het enige probleem. Als je adem vaak stopt, is het dus zo dat je lichaam minder zuurstof binnen krijgt. Dit kan grote invloed hebben op alle organen in je lichaam.

Is Slaapapneu gevaarlijk?

Je kunt misschien al bedenken dat slaapapneu niet gezond is voor je lichaam. Een gebrek aan (rust) slaap én een gebrek aan zuurstof kan op langere termijn zeer ernstige problemen veroorzaken. Denk hier bij aan hartproblemen en een hoge bloeddruk. Maar ook het risico op herseninfarcten neemt toe.

Kortom slaapapneu kan er uit zien als heel iets onschuldigs maar de gevolgen kunnen dus groot zijn. Hoe ernstig de gevolgen zijn is voor ieder persoon verschillend. Het hangt ook af hoeveel adem stops je hebt tijdens de nacht.

Iemand met ernstige slaapapneu kan wel tot 50 adem stops per uur hebben, dat is dus bijna elke minuut. Hoe meer adem stops hoe gevaarlijker het wordt.

Aantal adem stops vaststellen?

Dit kan alleen door professionals gedaan worden tijdens een slaaponderzoek. Dit gebeurd meestal in het ziekenhuis door bijvoorbeeld een longarts.

 

Slaapapneu Behandeling

Op dit moment word apneu vaak behandeld met hulpmiddelen als een mondbeugel of een gezichtsmasker, deze middelen werken echter niet altijd. Hierbij komt ook dat deze middelen alles behalve prettig zijn om te gebruiken tijdens de nacht.

Het zijn vaak grote zuurstof maskers die er voor zorgen dat je maar in één houding in bed kunt liggen.

 

Slaaponderzoek

Wanneer jij je kunt vinden in bovenstaande symptomen en gevolgen van deze slaapaandoening, is het verstandig om naar de huisarts te gaan en een slaaponderzoek aan te vragen.

Tijdens een slaaponderzoek moet je een bepaalde tijd in het ziekenhuis blijven en wordt je slaap onderzocht. Een longarts kan dan aan de hand van de resultaten, kijken of er sprake is van slaapapneu.

In onderstaande video zie je een voorbeeld van een succesvolle slaapapneu behandeling:

 

[video_embed video=”CIgcMtp3tkA” width=”700″ height=”400″]

 

Wanneer blijkt dat je slaapapneu hebt, worden er behandel methoden besproken en ga je een vervolgonderzoek traject in.

 

Nieuwe techniek voor behandeling slaapapneu (2017)

Onlangs is er media aandacht geweest voor een nieuwe techniek voor de behandeling van apneu. Deze behandeling werkt door middel van een tongzenuwstimulator, dat is een klein kastje dat lijkt op een pacemaker.

Wanneer de ademhaling dreigt stil te vallen, bijvoorbeeld doordat de tong te ver in de keel zakt, krijgt de zenuw van de toch een kleine prikkel. Hierdoor wordt de tong automatisch iets verplaatst en kan de luchtweg niet meer geblokkeerd worden.

Het grote probleem met deze behandeling, die ook al in de VS, Zwitserland en Duitsland gebruikt wordt, nog erg duur is. Het kost zo’n 25000,- euro om dit apparaat de maken en in te brengen. Als je hiervoor in aanmerking komt, wordt het echter in veel gevallen wel vergoed door de zorgverzekering.

 

 

 

Related Posts

Je Slaapritme Terug Krijgen Na Een Lange Reis

Je Slaapritme Terug Krijgen Na Een Lange Reis

Slapen in de auto? Een stuk aangenamer met deze tips!

Slapen in de auto? Een stuk aangenamer met deze tips!

Onrustig slapen na sporten: hoe kan dit?

Onrustig slapen na sporten: hoe kan dit?

Valeriaan Thee Maken? Lees hier hoe je “Slaapthee” maakt op de juist manier!

Valeriaan Thee Maken? Lees hier hoe je “Slaapthee” maakt op de juist manier!
>