• Home
 • |
 • Tandenknarsen in Slaap: Oorzaak, Oplossingen en Behandeling

Tandenknarsen in Slaap: Oorzaak, Oplossingen en Behandeling

Tandenknarsen in slaap kan voor de nodige klachten zorgen. Niet alleen bij jezelf, maar ook een partner. Het kan namelijk best wel een vervelend geluid maken. Zo'n geluid kan er ook makkelijk voor zorgen dat je jezelf wakker maakt en dus je nachtrust verstoord. 

Als jij deze pagina hebt gevonden ben je hier misschien wel bekent mee, en ben je opzoek naar een oplossing. Je hebt waarschijnlijk via Google gaan zoeken naar een oorzaak of oplossing. 

Het is maar goed dat je deze pagina gevonden hebt. Ik ga je hier namelijk alles vertellen wat je moet weten over tandenknarsen tijdens de slaap. Lees dus vooral even verder!


[share_box]


[toc]


Wat is tandenknarsen?

Laat me je eerst even vertellen wat we nou eigenlijk verstaan onder tandenknarsen. Er is sprake van tandenknarsen als de kiezen met vrij grote kracht vanuit de kaak, over elkaar heen geschoven worden. 

Een andere woord, en de medische term voor tandenknarsen is Bruxisme. Over het algemeen gebeurd dit alleen tijdens de slaap. Heel af en toe komt het ook overdag voor. Dit wordt dan waakbruxisme genoemd. 

Er zijn vrij veel mensen die tandenknarsen in slaap, zonder dat ze dit echt merken. Het wordt dan ook pas echt een probleem of merkbaar, wanneer er klachten in de mond ontstaan.

Symptomen van tandenknarsen

De vraag is natuurlijk nog een beetje: wanneer weet je nou of iemand echt aan het tandenknarsen is? 

Het kan namelijk ook zomaar zijn dat iemand af en toe z'n tanden tegen elkaar aan zet bij het bewegen van de mond, en dat dit dan ook wat geluid maakt. Daarom hieronder even de symptomen: 

 • Gespannen spieren van kaken en of gezicht (ook vaak pijnlijk)
 • Gevoelige tanden
 • Hoofdpijn of aangezichtspijn
 • Bijt randen aan binnenkant van de wangen
 • Versleten tanden zonder logische reden
 • Klikkend geluid in gewricht van bovenkaak


Waarom gebeurd tandenknarsen in slaap?

In dit hoofdstuk gaan we wat dieper in op de oorzaken van tandenknarsen.

Er zijn namelijk vrij veel verschillende oorzaken. Tandenknarsen gebeurd vooral in slaap, omdat je zenuwstelsel op dat moment enorm actief is. 

Hieronder een opsomming met wat bekende oorzaken van tandenknarsen: 

 • Erfelijke factoren (gemiddeld 50% van de gevallen);
 • Te hoge spanning in de kaakspieren;
 • Bepaalde ziektes (Parkinson of Huntington);
 • Slaapproblemen zoals Slaapapneu;
 • Een gebit wat niet goed op elkaar zit;
 • Drugs (ook overmatig alcohol, roken) en medicatie

Zoals je kunt zien is tandenknarsen in slaap iets wat vooral erfelijk is. Check dus even bij je familie of hier bij hun ook klachten over zijn.

Mocht dit het geval zijn, dan weet je de oorzaak vrij snel. Toch is het bij ernstig tandenknarsen altijd verstandig om langs de huisarts te gaan. 

Deze zal je waarschijnlijk ook doorsturen naar een fysiotherapeut en of tandarts om een behandeling te zoeken.

Tanden klapperen in slaap

Wanneer je tanden klapperen in slaap kan het ook zo maar zijn dat je last hebt van tandenknarsen.

Het af en toe klapperen van de tanden hoeft nog geen rare oorzaken te hebben. Dit kan namelijk ook gewoon voorkomen tijdens een droom of het bewegen van mond.

Zoals ik eerder ook al aangaf is je zenuwstelsel gewoon enorm actief tijdens de nacht. 


Tandenknarsen voorkomen

Om tandenknarsen in het vervolg te voorkomen moet je eerst de echte oorzaak achter het probleem zoeken. 

Nadat dit is gevonden, kan er een bijpassende behandeling gezocht worden. Over deze behandelingen zal ik je verderop deze pagina iets over vertellen. 

Mocht je licht last hebben van tandenknarsen, zou je dus kunnen beginnen met het minderen van alcohol, koffie en het laten checken van je gebit bij een tandarts.

Mocht het niet aan het gebit liggen, dan is een tandarts meestal ook slim genoeg om te zien of je kaak (of iets anders) de oorzaak is.

Slapen met knarsbitje

Wat je ook kunt proberen is het slapen met een knarsbitje. Het is in het begin meestal even wennen, toch hebben veel tandenknarsers er enorm veel baat bij.

Zo schrijft iemand bij een review van het populairste bitje op webwinkel bol.com: "Het helpt echt wel bij knarsetanden en ik heb minder last van ontstekingen en pijn om mijn kaakgewricht."

Het is wel een beetje passen en meten in het begin. Dit doe je door het bitje eerst op te warmen, zodat het een goede vorm in je mond kan aan nemen (vormt naar je gebit).

Hieronder op willekeurige volgorde de populairste knarsbitjes:

tandenknarsen bitje kopen

Dentek Dental Guard

bitje tegen tandenknarsen prijs

Sova Nightguard

tandenknarsbitje vergelijken

SVH Company Bitje

Let wel even op het kwaliteitsverschil van de bitjes. Lees de reviews op bol.com bijvoorbeeld goed. 

Van bovenstaande bitjes, komt de Sova Nightguard goed door de reviews en doet volgens sommige gebruikers niet onder voor een "echt"  bitje dat is gemaakt door een tandarts. Dat klinkt dus als een goed keus om eens te proberen!


Gevolgen en behandeling tandenknarsen

De gevolgen van tandenknarsen zijn helemaal niet fijn. Naast dat je tanden en kiezen letterlijk slijten, zijn er ook vaak problemen met je kaakspieren. 

Laat dit nou net ook te spier zijn die je gebruikt om te eten. Pijn in je kauwspieren is enorm vervelend en kan er zelfs voor zorgen dat je amper nog voedsel kunt kauwen. 

In sommige gevallen worden deze spieren zelfs dikker waardoor de vorm van je gezicht veranderd. Hieronder zie die drie meest voor komende behandeling tegen tandenknarsen.

1. Tandarts 

Een tandarts kan je een zogenaamde splint of bitje maken (komt op zelfde neer als bitjes hierboven). Op die manier weet je in ieder geval zeker dat je gebit wordt beschermt. Helaas werkt dit niet voor iedereen. 

Slapen met een knarsebitje is namelijk voor veel mensen niet zo prettig. Als veel en hard knarst, kan het ook zomaar zijn dat je het bitje letterlijk kapot bijt tijdens je slaap. Je kaakspier is namelijk de sterkste spier in je hele lichaam!

Kiespijn door tandenknarsen 

Er zijn vrij veel mensen die niet weten dat ze ´s nachts tandenknarsen tijdens slaap, en op een tand problemen krijgen. Na een bezoek aan de tandarts komt deze vaak wel tot de conclusie dat er letterlijk een laagje verdwenen is.

Hierdoor ontstaat dus ook de kiespijn. Er is letterlijk een laagje glazuur van je tanden en kiezen af, waardoor je ook sneller gaatjes zult krijgen.

2. Slaapdeskundige of psycholoog

In sommige gevallen is het dus beter om wat meer onderzoek te doen naar slaap en stress wat hierbij komt kijken. Veel tandenknarsers hebben baat bij Perfect Slapen in 7 Stappen van slaapdeskundige William van der Klaauw. 

Zijn boek helpt veel slechte slapers van stress af tijdens en voor het slapen. Een vaak voorkomende oorzaak van tandenknarsen. Daarnaast leer je echt enorm veel over slapen, wat natuurlijk altijd goed is.

3. Fysiotherapeut 

Mocht je al vrij snel last krijgen van je kaakspier, is het verstandig om direct contact te zoeken met een fysiotherapeut. Dit zijn namelijk de experts op het gebied van spieren en gewrichten. 

Deze experts kunnen vrij snel vaststellen of er iets mis is met je kaakspier. De behandeling van een fysiotherapeut bestaat dan vooral uit ontspanningsoefeningen en massage.  

Tandenknarsen en botox

Mocht behandeling van de tandarts, slaapdeskundige of fysiotherapeut niet helpen, is er nog een andere behandeling die toch wel in populariteit toeneemt. 

Botox wordt steeds populairder als behandeling tegen tandenknarsen in slaap. Botox heeft namelijk een ontspannende werking voor de spieren. De hoeveelheid Botox dat nodig is, is afhankelijk van de hevigheid van het probleem/ knarsen. 


Bitje tegen tandenknarsen kopen

Op deze pagina heb je wat over de oorzaken, gevolgen en behandeling van tandenknarsen kunnen lezen. 

Het komt er op neer dat je voor jezelf op zoek moet gaan naar de oorzaken achter het tandenknarsen. Voor nu is het misschien goed om je gebit alvast te beschermen met een bitje (proberen).

Daarnaast kun je je slaapkennis vergroten, en je stress tijdens de nacht verminderen aan de hand van de Slaapwijzer.net boek (Perfect Slapen in 7 Stappen) van William van der Klaauw.

Via onderstaande knop ga je direct naar het populairste anti knars bitje op bol.com.

bitje tegen tandenknarsen prijs

Bekijk direct het populairste bitje op bol.com

Door een bitje te gebruiken valt tandenknarsen te voorkomen. Via onderstaande knop kun je direct de actuele prijs en beschikbaarheid bekijken van de populairste bitjes.

Related Posts

Tandenknarsen in Slaap: Oorzaak, Oplossingen en Behandeling

Tandenknarsen in Slaap: Oorzaak, Oplossingen en Behandeling

NLP Cursus Online Review & Ervaringen: Op een ontspannen manier je doelen bereiken?

NLP Cursus Online Review & Ervaringen: Op een ontspannen manier je doelen bereiken?

Hoe Magnesium Voor Het Slapen Gaan Je Kan Helpen

Hoe Magnesium Voor Het Slapen Gaan Je Kan Helpen

Slaap Oefeningen Om Beter Te Slapen? Bekijk deze Tips!

Slaap Oefeningen Om Beter Te Slapen? Bekijk deze Tips!
>