• Home
  • |
  • Waarom worden we zo moe van warmte en de zon?

Waarom worden we zo moe van warmte en de zon?

Hoe kan het toch dat je je zo moe kunt voelen na een dagje  stand, maar 's ochtends klaarwakker en de eerste zonnestralen opvangt door je ramen? Wat is hier toch de verklaring voor?

Nou, het licht zorgt er voor dat er iets in je lichaam gebeurd waardoor je wakker wordt, de warmte van de zon tijdens dat dagje strand, heeft juiste het omkeerde effect. 

Wanneer je even weet dat warmte hier de oorzaak achter is,  wordt het allemaal een stuk duidelijker. Maar waarom is het toch zo dat de warmte van de zon je zo slaperig maakt? Van uitdroging tot het beschadigen van je huid, door de warmte ontstaan fysieke effecten die je slaperig maken.


[toc]


Redenen waarom we van warmte slaperig worden

Goed, laat ik eerst even vertellen hoe het nou eigenlijk komt dat we slaperig worden van de zon en warmte. 

Je hebt het misschien niet direct door, maar je lichaam is constant bezig met het balanceren van enorm veel processen. Hierbij kun je denken aan je stemming, je emoties en je lichaamstemperatuur


Warmte verandert de lichaamstemperatuur

Externe factoren, zoals de temperatuur van je omgeving en internet factoren, zoals je metabolisme en hartslag hebben allemaal invloed op je lichaamstemperatuur.

Nu is het zo dat het van vitaal belang (voor de gezondheid van je organen) is, om deze temperatuur zo stabiel mogelijk te houden. Daarom is je lichaam ook constant bezig om je lichaam op de ideale temperatuur te houden. Dit proces kost veel energie, waardoor je snel moe zult worden.

Zelfs door het lekker in de zon zitten, stijgt je lichaamstemperatuur snel. Wanneer je dit combineert met lichamelijke activiteit, gaat het helemaal snel. Nu is het natuurlijk niet zo dat dit direct ongezond is. Het verbruikt alleen veel meer energie dan je tot nu toe ooit dacht.

Mensen met overgewicht zijn sneller moei in de zon omdat het lichaam simpelweg meer tijd én energie nodig heeft om temperatuur te regelen.


Van warmte en zon droogt ons lichaam uit

De reden waarom we uitdrogen van warmte is tweevoudig: ons lichaam werkt hard om onze lichaamstemperatuur op pijl te houden met allerlei processen waarbij lichaamssappen zijn betrokken.

Ook verliezen we een aanzienlijke hoeveelheid bij het uitademen (daarom verlies je tijdens de nacht meer vocht dan je denkt!) en natuurlijk door transpiratie.Daar komt nog bij dat we te vaak vergeten om te drinken tijden activiteiten in de buitenlucht. 90% van de mensen is na een dagje strand gewoonweg uitgedroogd. 

Denk eraan dat je moet drinken voordat je dorst krijgt. Als je dorst krijgt is het eigenlijk al te laat en heeft je lichaam veel onnodige energie verspilt. Je hart moet bijvoorbeeld sneller kloppen omdat je bloedvolume aan het afnemen is. 

daglicht lamp voordelen


De zon zorgt voor andere "chemische" reacties in ons lichaam

Zoals je misschien al weet doet de zon nog veel meer met ons lichaam dan een beetje warmte afgeven.

De sterke UV-straling van de zon zorgt voor vrij veel chemische reacties in ons lichaam, zoals: 

  • zonnebrand/ verbranden;
  • veranderingen in je pigment;
  • rimpels.

Hoe meer tijd je in de zon door brengt, hoe meer tijd je lichaam nodig heeft om de schade die is aangericht aan te pakken. Dit zorgt vooral voor die zonnemoeheid waar vrij veel mensen last van hebben na dat dagje strand. 

Dit is vooral zo in het geval dat je verbrand bent door de zon. Je lichaam stuurt dan namelijk zoveel mogelijk vloeistoffen naar je uit als eerst reactie. Mocht je dan toevallig ook nog een beetje uitgedroogd zijn, kan dit grote gevolgen hebben. Uitdroging en de welbekende zonnesteek zijn hier voorbeelden van.

Wanneer je een tijdje niet hebt gedronken, en veel in de zon bent geweest ( kan al naar paar uurtjes) zoek dan zo snel mogelijk schaduw op en drink water. Mocht je duizelig worden die gepaard gaat met hoofdpijn en misselijkheid: direct medische hulp zoeken.


Warmte en licht kunnen je brein op het verkeerde been zetten

Bij sommige mensen komt de echt moeheid pas nadat ze de zon hebben verlaten. Als je voor een langere tijd buiten bent geweest (dagje strand dus), is het af te raden om opeens thuis in het donker te gaan zitten. 

Grote kans dat je lichaam dan namelijk denkt dat het tijd is om te slapen en melatonine gaat aanmaken. 

Dit is vaak niet heel erg, je wordt er alleen slaperig van. Toch komt het wel eens voor dat je hele biologische klok van slag raakt en reset moet worden. 

Hoe jij je biologische slaapklok kunt resetten lees je in het boek van William van der Klaauw. Lees ook onze Perfect Slapen in 7 Stappen review.


Tips om warmtemoeheid te voorkomen

Volg te tips hieronder om warmtemoeheid te voorkomen. Deze tips zullen er voor zorgen dat je niet zo moe wordt. Daarnaast minimaliseer je de overige negatieve effecten van te lang in de zon zijn.


1. Blijf zoveel mogelijk in de schaduw.

Ja, ik weet dat het hip is om veel in de zon te zijn, en cool is om lekker bruin te worden. Teveel zon is echter schadelijker dan je denkt. Blijf op hete en heldere dagen tussen 12:00 en 14:00 in de middag sowieso uit de zon. De kracht van de zon is dan echt hoog. Check ook regelmatig de UV- radar en vergeet die zonnebrandcrème niet.


2. Drink veel water.

Het is een beetje cliche inmiddels. Toch doen teveel mensen dit niet of nauwelijks. En nee, koffie of vruchtensapjes hebben niet het zelfde hydraterende effect als water. Cafeïne en suiker zetten je lichaam juiste aan het werk. Een beetje dweilen met de kraan open dus. 

Moeite met regelmatig water drinken? Installeer een water drink app op je telefoon (bijvoorbeeld WaterMinder) én koop zo'n mooie hippe waterfles die je overal mee naartoe kunt nemen. Bijvoorbeeld deze populaire Dopper Drinkfles.


3. Eet zoute snacks.

Zo'n zakje chips mee naar het strand is toch zo gek nog niet (jammer dat er zoveel vet inzit). Wat pretzels of noten kunnen een een uitkomst bieden. 

Het is namelijk dat je bij warmte niet alleen vocht verliest, maar ook veel elektrolyten en zouten. Die zijn toch best wel essentieel voor je lichaam. Let wel op dat een paar handjes genoeg is. Een hele zak is teveel van het "goede".


4. Neem pauze's.

Wanneer je met warm weer in de buitenlucht bijvoorbeeld aan het sporten of spelen bent, is het belangrijk om regelmatig pauzes te houden. Zelfs vijf minuten pauze doet al wonderen. Je hebt je lichaam zo een handje om de boel in balans te houden. Dit zal er weer voor zorgen dat je later op de dag minder vermoeit zult zijn!

Related Posts

Je Slaapritme Terug Krijgen Na Een Lange Reis

Je Slaapritme Terug Krijgen Na Een Lange Reis

Slapen in de auto? Een stuk aangenamer met deze tips!

Slapen in de auto? Een stuk aangenamer met deze tips!

Onrustig slapen na sporten: hoe kan dit?

Onrustig slapen na sporten: hoe kan dit?

Valeriaan Thee Maken? Lees hier hoe je “Slaapthee” maakt op de juist manier!

Valeriaan Thee Maken? Lees hier hoe je “Slaapthee” maakt op de juist manier!
>