• Home
  • |
  • Beste slaaphouding? De balans vinden!

Beste slaaphouding? De balans vinden!

Wat is eigenlijk de beste slaaphouding? In welke houding kun je beter niet slapen? Kun je een andere slaaphouding wel aanleren? Vaak slapen mensen in een zo prettig mogelijke houding om zo snel in slaap te vallen.

Als je dit artikel bent tegengekomen bent je vast op zoek naar meer informatie over slaaphoudingen. In dit artikel komen verschillende slaaphoudingen ten sprake.

Er wordt vaak gezegd dat je slaaphouding veel kan vertellen over iemands persoonlijkheid. Verder dan is het natuurlijk ook belangrijk om te weten wat de beste slaaphouding is om je gezondheid te verbeteren.

Waarom is gezondheid een belangrijk aandachtspunt bij het aannemen van een slaaphouding? Mensen brengen een groot deel slapend door. Dit kan veel tijd zijn in een verkeerde lichaamshouding.

Op termijn kunnen alleen door elke nacht in een verkeerde houding slapen, lichamelijke klachten ontstaan. Veel van deze klachten zijn rug en nek klachten. Maar wist je bijvoorbeeld ook dat een verkeerde slaaphouding voor bijvoorbeeld meer rimpels kan zorgen?

Ook een goed matras en gebruik van het juiste kussen speken een grote rol bij goed slapen en het aannemen van de beste slaaphouding. Een matras moet passen bij je ideale slaaphouding en een kussen moet zo goed mogelijk je nek ontlasten. Het gewicht van je hoofd moet door het kussen overgenomen worden.

Standaard slaaphoudingen

Ieder mens leert van jongs af de voor hem of haar beste slaaphouding te kiezen. Er zijn drie hoofdhoudingen te onderscheiden: rug, buik en zij. Deze algemene slaaphoudingen zijn nog weer onder te verdelen in andere slaaphoudingen.

Die slaaphoudingen hebben allemaal weer een naam gekregen. Tijdens onze slaap wisselen we vaker van houding dan we denken. De beste slaaphouding is vaak de houding waarbij jij je het prettigst voelt. Maar hoe denken slaapexperts hierover?

Je moet je goed realiseren dat wij mensen letterlijk bijna de helft van ons leven slapend doorbrengen. De mensen die zich de realiseren investeren ook vaker in een betere slaap. Dit kun je doen door een goed bed, matras en kussen te gebruiken.

Als je slaapproblemen hebt moet je zorgen dat je hier snel van af komt. Beter slapen is tegenwoordig via internet met alle hulp van slaapexperts te realiseren.

Nu is het niet zo dat er een bepaalde slaaphouding ongezond is. Wel zijn er houdingen die over het algemeen beter zijn voor je lichaam. De organen en spieren in je lichaam krijgen in sommige houdingen meer druk te verduren.

Door langdurige druk (nacht naar nacht) op de zelfde plekken kunnen er klachten ontstaan.

Slapen op je rug (gezondst)

Slapen op de rug wordt als een gezonde slaaphouding gezien. Het gewicht van je lichaam wordt bijvoorbeeld goed verspreid, wat erg belangrijk is om overbelasting te voorkomen.

Er wordt altijd aangeraden om een kussen onder je knieën te leggen voor optimale ondersteuning van de rug. Op je rug slapen is niet de favoriete slaaphouding van veel Nederlanders, ongeveer 25% van de mensen hebben als “hoofdslaaphouding” de rug.

Na een avondje stappen is op de rug liggen wel fijn. Met alcohol in je bloed en drank in je maag is het veruit de beste houding. Geen druk op je maag en je evenwichtsorgaan is stabiel!

Op je rug slapen met de armen langs je lichaam wordt ook wel de “de Soldaat” houding genoemd. Mensen die graag op de rug slapen zijn vaak zelfverzekerd en hebben een sterk karakter.

De positie van de armen in de rugligging heeft ook veel invloed. Slaap je graag met je armen boven je hoofd? Grote kans dat je snel vrienden maakt en graag naar anderen luistert.

Op je rug slapen draagt, in tegenstelling tot andere slaaphoudingen niet bij aan het ontstaan van rimpels. Je gezicht raakt je kussen niet, hierdoor wordt het ontstaan van rimpels niet versnelt.

Grootste voordelen: Rechte wervelkolom (nek en rug stabiel), goed bij en tegen maagklachten (hoofd blijft boven maag)

Grootste nadelen: Grote kans op snurken, onderrug snel pijnlijk bij slecht matras

Beste kussen zijligging: Een dik kussen die je nek en hoofd kan ondersteunen

Bekijk hier de best verkochte kussens voor rug slapers op Bol.com >>

Slapen op je zij (minder gezond)

Slapen op de zij is voor veel mensen de beste slaaphouding. Naar schatting slaapt 70% van de Nederlanders het liefst op de zij. Een gezonde slaaphouding voor je wervelkolom. Het is een goede slaaphouding tegen snurken.

Voor vrouwen is het opletten met het slapen op de zij: borsten verzakken sneller en rimpels komen meer tevoorschijn. Voor vrouwen die zwanger zijn is het echter de beste slaaphouding, het zorgt voor optimale doorbloeding van moeder en kind.

Mensen die graag op de zij slapen zijn meestal rustig van aard en maken zich niet snel druk. Een bekende zij slaaphouding is de “Foetushouding”. Deze slaaphouding is ook redelijk populair. Het zorgt echter voor veel druk op je lichaam, veel spieren in je wervelkolom zijn niet ontspanning in deze slaaphouding. Hierdoor komt er ook veel druk op je longen. Benauwdheid is ook een veel voorkomende klacht bij mensen die veel slapen in die foetushouding.

Grootste voordelen: nuttig tijdens zwangerschap, vermindert snurken, goed tegen maagzuurproblemen

Grootste nadelen: slecht voor je gezicht aan één kant (rimpels), veel druk op één schouder (kans op schouderklachten), druk op longen (foetushouding)

Beste kussen zijligging: Een kussen die de ruimte tussen je schouder en nek kan vullen

Bekijk hier de best verkochte kussens voor zij slapers op Bol.com >>

beste slaaphouding

Slapen op je buik (nog minder gezond)

Een kleine deel van de Nederlanders slaapt veel op de buik. Naar schatting is dit ongeveer 10%. Er wordt gezegd dat mensen die graag op de buik slapen erg avontuurlijk zijn. Mensen die op de buik slapen nemen ook graag de leiding en zijn sociaal.

Op je buik slapen is minder gezond voor je lichaam. Door de grote draaiing van je hoofd, wordt de nek zwaar belast.

Grootste voordelen: stimulering van de darmen/ stoelgang, nooit snurken

Grootste Nadelen: veel druk op wervelkolom, vaak last van “slapende handen”

Beste kussen buik slaaphouding: een dun kussen of helemaal geen kussen

Bekijk hier de best verkochte kussens voor buik slapers op Bol.com >>

Beste slaaphouding? Conclusie

De beste slaaphouding is de houding waarin jij het beste kunt slapen, rekening houdend met de eventuele gevolgen van deze houding voor je lichaam.

Zo kan iedereen de ideale balans vinden tussen beter slapen en een gezonde slaaphouding.

Een andere slaaphouding kun je aanleren door bijvoorbeeld andere kussens of een ander matras te gaan gebruiken.

Als je overdag veel moet omgaan met stress, is de kans groot dat je veel op je zij ligt. Heb je problemen met je rug? Kans dat je het liefst gewoon op je rug ligt.

Kijk ook eens of je kussen en matras nog wel past bij jouw slaaphouding.

Related Posts

Je Slaapritme Terug Krijgen Na Een Lange Reis

Je Slaapritme Terug Krijgen Na Een Lange Reis

Slapen in de auto? Een stuk aangenamer met deze tips!

Slapen in de auto? Een stuk aangenamer met deze tips!

Onrustig slapen na sporten: hoe kan dit?

Onrustig slapen na sporten: hoe kan dit?

Valeriaan Thee Maken? Lees hier hoe je “Slaapthee” maakt op de juist manier!

Valeriaan Thee Maken? Lees hier hoe je “Slaapthee” maakt op de juist manier!
>