Beste kussen? Zo maak jij een goede keuze!

matras kopen keuze maken
Goed Matras Kopen Voor Een Betere Slaap
15 mei 2017
ecursus blijvend zelfvertrouwen
eCursus Blijvend Zelfvertrouwen Review & Ervaringen
15 juni 2017

Beste kussen? Zo maak jij een goede keuze!

beste kussen kopen en kiezen

Beste kussen? Zo maak jij een goede keuze!

Weten wat voor jou het beste kussen is? In dit artikel kun je lezen hoe jij het beste kussen kan kiezen!

Het beste kussen kiezen is belangrijk voor onze nachtrust. De hoofdfunctie van een kussen is natuurlijk het ondersteunen van het hoofd.

Tijdens de nacht beweeg je meer dan je denkt een goed kussen is dus geen overbodige luxe. Het beste kussen kiezen kan je het doen aan de hand van je primaire slaaphouding.

Meer informatie over de verschillen en de "beste slaaphouding" kun je hier lezen. In de kussen wereld wordt vaak gesproken van "type slaper".

Heb jij een specifieke favoriete slaaphouding of ben je meer een traditionele slaper (meerdere slaaphoudingen elke nacht)? Meer hierover lees je verderop in dit artikel, lees dus snel verder!

Wanneer kussen vervangen?

Door kussen fabrikanten wordt geadviseerd om elke drie jaar je kussen te vervangen. Als we hier een kleine correctie aan toevoegen komen we op vier jaar (een jaartje om de marketing voor te blijven).

Hoofdkussens worden nacht naar nacht blootgesteld aan transpiratievocht (minimaal een halve liter per nacht!)

Ook krijg je op termijn meer kans op huisstofmijt in je kussen. Deze kleine beestjes houden wel van een oud kussen. Wordt je vaak wakker met jeuk of rare rode vlekjes? Grote kans dat je kussen aan vervanging toe is...

Het beste kussen kiezen

Het kiezen van een kussen is voor veel mensen een bron van keuzestress. Dit komt vooral doordat er veel "super speciale" kussens op de markt zijn die claimen dat zij de beste zijn. Hier moet dan natuurlijk wel dé hoofdprijs voor betalen!

Hier moet je niet veel aandacht aan besteden. Het zijn vaak gewoon "normale" kussens die opeens een keer zo duur worden doordat een nieuw printje op zit.

Er zijn simpelweg, net als bij matrassen, een aantal eigenschappen waaruit je moet gaan kiezen. De volgende drie eigenschappen zijn het belangrijkst: de vulling, de stevigheid en het type slaper.

De vulling en stevigheid

De stevigheid van een kussen is afhankelijk van de vulling. Een donzen of veren kussen zakt je hooft in weg en is erg zacht en luchtig. Een tussenweg is een combinatie van bovenstaande en andere synthetische vezels.

Voor een echt stevig kussen wordt vaak gebruikt gemaakt van vezelbolletjes die gemengd zijn met sticks van latex.

Het type slaper

Als je een kussen gaat kiezen kom je vaak het type "traditionele slaper" tegen. Dit is niets anders dan een slaper die meerdere slaaphoudingen per nacht aan neemt. Val je bijvoorbeeld in slaap op je zij en wordt je wakker op je buik of rug? Grote kans dat jij zo'n traditionele slaper bent.

Wanneer je ook graag in bed een keertje tv kijken of graag leest, kant het zijn dat je een wat dikker kussen nodig bent. Je bent dan een groter multifunctioneel kussen nodig.

Wanneer je echt een specifieke voorkeur hebt voor slapen op je buik, moet je een zo dun en stevig mogelijk kussen hebben. Een te dik kussen voor een buikslaper kan namelijk de ademhaling gaan belemmeren.

Medische kussens

Medische kussen zijn eigenlijk normale kussens met wat speciale eigenschappen. Ze zijn ontwikkeld voor mensen die tijdens de slaap lichamelijke klachten ervaren. Zo zijn er mensen die tijdens de nachtrust overmatig transpireren (tot wel 3 liter!).

Dan moet je echt een kussen hebben die koel blijft en het vocht kan afvoeren, anders heb je kans dat je gewoon vaak wakker wordt. Over het algemeen deze soorten medische kussens: anti-allergie kussens, ergonomische kussens en orthopedische kussens.

Kussens kunnen alleen helpen bij fysieke klachten. Heb je geen fysieke klachten maar wel problemen met slapen? Hier kun je meer lezen over het beter slapen in 7 stappen programma (tip).

Anti-allergie kussens

Speciaal voor slapers die gevoelig zijn voor allergische reacties( slechte huid door transpireren, donsallergie). Hierbij kun je denken aan een ander soort samenstelling van de vulling of een speciale laag.

Deze kussens worden vaak extra behandeld met een bacterie en schimmel afstotende laag. Vaak is dit een Aegis behandeling. Een goed voorbeeld van een kussen met een Aegis behandeling is dit kussen van Silvana Mancha.

Anti allergie kussen zijn meestal rond de 50% duurder dan normale kussens.

Ergonomische kussens

Ergonomische kussens zijn speciale kussens die vaak een latex kern hebben. Door deze kern past het kussen zich aan, aan de vorm van het hoofd.

Dit zorgt voor een optimale ondersteuning. Het zijn stevige kussens die uitkomst kunnen bieden bij mensen met nekklachten.

Orthopedische kussens

Ergonomische kussens die zijn goedgekeurd door fysiotherapeuten. Dit zijn vaak grote kussens van latex die speciaal ontwikkeld zijn in samenwerking fysiotherapeuten.

Hier moet je dus ook voor betalen, het zijn de duurste kussens op de markt. Voor sommige mensen is dit echter wel een uitkomst (nek en rugproblemen).

Kussens online kopen


Online kussens kopen is erg populair tegenwoordig. Er is dan ook meer dan genoeg keuze op het internet als je het beste kussen wilt uitzoeken.

Let bij het uitzoeken van je keuze op de eigenschappen die benoemt worden in dit artikel en je kan bijna geen miskoop doen! Als een kussen je toch niet bevalt kun je het in veel gevallen gewoon weer terug sturen en een andere uitkiezen.

Populaire online hoofdkussenwinkels zijn bijvoorbeeld: Bol.com of Hoofdkussens.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *