• Home
  • |
  • Is zonder kleding slapen goed voor je?

Is zonder kleding slapen goed voor je?

Zonder kleding slapen is niet zo populair als het zou moeten zijn. Minder dan een vierde van mensen slaapt namelijk naakt, toch heeft het het wel degelijk gezondheidsvoordelen.

Lees vooral even verder als jij wilt weten waarom slapen zonder kleding goed voor je is. Als je nog niet naakt slaapt; na het lezen  van dit artikel zul je dat waarschijnlijk vaker gaan doen.

 

[share_box]

 

[toc]

 

Waarom is zonder kleding slapen goed voor je?

Je hebt het misschien al een beetje door, zonder kleding slapen is inderdaad best wel goed voor je. De grootste reden waarom naakt slapen goed voor je is, heeft te maken met de manier waarop ons lichaam tijdens de nacht onze lichaamstemperatuur reguleert. Dit wordt ook wel de thermoregulatie van het lichaam genoemd. Wat is dit precies?

Mensen zijn warmbloedig en ons lichaam reguleert de temperatuur van ons lichaam aan de hand van de omgeving. Onze hersenen zorgen dat ons lichaamstemperatuur altijd (in verschillende variaties) rond de 37 graden Celsius.

 

Lichaamstemperatuur en slaap

Een uitzondering op deze 37 graden wordt gemaakt  door onze slaap-waak cyclus. Wanneer ons lichaam in de avond melatonine aanmaakt, daalt onze lichaamstemperatuur langzaam om je voor te bereiden op slaap. De lichaamstemperatuur blijft ’s nachts dalen, tot ongeveer zes uur in de ochtend. Daarna, om je voor te bereiden op de dag, laten je hersenen cortisol vrij.

Dit hormoon (wat ook wel het “stresshormoon” wordt genoemd) zal er voor zorgen dat je lichaamstemperatuur weer stijgt, een belangrijke stap om wakker te worden.

Meer weten over slaap en hormonen? Kijk dan eens naar Perfect Slapen in 7 Stappen van William van der Klaauw.

Je kan je dan ook voorstellen dat het koel houden van je lichaam belangrijk is. Te warm worden tijdens de nachtrust en dus ’s nachts wakker worden is dan ook vaak het gevolg van een niet optimale temperatuur (in omgeving of te veel dekens).

 

slapen zonder kleding lichaamstemperatuur

 

Met kleding aan slapen zorgt voor meer isolatie, wat er dus voor kan zorgen dat je het vaker te warm zult krijgen. Je lichaam heeft simpelweg nog maar factoren om rekening de houden voor de ideale slaaptemperatuur. Door zonder kleding te slapen maak je het je lichaam dus een stukje makkelijker.

 

Voordelen van zonder kleding slapen

Behalve dat je je lichaam een handje helpt met de regulering van je lichaamstemperatuur, kent zonder kleding slapen ook nog andere voordelen.

 

Gezondere geslachtsdelen

Misschien wel een van de meeste aantrekkelijke voordelen van slapen zonder kleding is het positieve effect op geslachtsdelen. Vooral het “luchten” van de edele delen is tijdens de slaap belangrijk, voor zowel mannen als vrouwen. Ondergoed zorgt er onder andere voor dat je altijd wat extra vocht vasthoud, wat er voor kan zorgen dat bacteriën zich beter kunnen vermenigvuldigen. Effecten hiervan zijn vaak vaginale schimmels bij vrouwen en meer jeuk aan de scrotum voor mannen.

Behalve deze jeukende klachten die kunnen ontstaan, is zonder kleding slapen ook nog eens goed voor de vruchtbaarheid van een man. In een studie onder 500 stellen is ooit gebleken dat bij mannen die ’s nachts naakt sliepen én overdag boxers droegen, de kwaliteit van het sperma sterk verbeterde, in vergelijking met mannen die dag en nacht een normale onderbroek droegen.

 

Betere relaties

Zonder kleding slapen heeft ook een positief effect op het intimiteitsgevoel. Je weet misschien al dat er door huid-op-huid contact een positief stofje in ons lichaam wordt aangemaakt. Dit stofje heet Oxytocine, dit is een neurotransmitter die ook wel het knuffelhormoon wordt genoemd.

Het zorgt voor een geborgen gevoel en blijkt een uitstekend medicijn te zijn tegen een hoge bloeddruk. Daarnaast schijnt het bij te dragen aan een sterk immuun systeem. Het wordt dan ook aangenomen dat mensen die vaker zonder kleren slapen, minder vaak ziek zijn.

Al met al kun je wel stellen, onder door meer de grotere hoeveelheden knuffelhormonen, dat stelletjes die vaker naakt slapen gelukkiger zijn dan gemiddeld.

 

 

Minder hongergevoel

Zonder kleding slapen kan je zelfs helpen om extra vet te verbranden. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, neemt de hoeveelheid cortisol (stresshormoon) toe naarmate de ochtend nadert. Wanneer je echter ’s nachts wakker wordt, zijn je cortisol waarde meestal hoger dan normaal. Dit zal ik voor zorgen dat je in de ochtend en dan meer eet dan je nodig bent.

Zie ook: Eten om beter te slapen

Mensen met slaapgebrek hebben namelijk minder leptine in het bloed (dit wordt aangemaakt in de diepe slaap). Simpel gezegd zorgt dit ervoor dat je een hongergevoel krijgt, terwijl je eigenlijk helemaal geen honger hebt. Het is dus belangrijk dat je onafgebroken slaapt en je lichaam vervolgens genoeg leptine aanmaakt.

 

Betere concentratie

Een onafgebroken slaap is onmisbaar voor een goede concentratie. Als je ’s nachts wakker wordt omdat het te warm hebt, kan dit je diepe REM-slaap onderbreken. Tijdens deze onderhoudsfase van je slaap zetten je hersenen letterlijk alles even op een rijtje.

Lig jij ’s nachts vaak wakker? Doe eens mee aan de Slapeloosheidstest van Slaapwijzer.net

Wanneer je zonder kleding slaapt, heb je minder kans dat je ’s nachts wakker wordt omdat je het te warm hebt.

 

Goede start

Soms kan zonder kleding slapen er ook voor zorgen dat je de dag wat productiever begint. Wanneer je slaapt in bijvoorbeeld een pyjama, kan het zomaar zo zijn dat je eerst een paar uur lang in je pyjama door het huis loopt.

Als je naakt bent, zorg je dus eigenlijk voor dat je je wel moet aankleden aan het begin van de dag.

 

Bespaar geld

Als je het eenmaal gewend bent zonder kleding te slapen, zul je zien dat je geen airco’s of ventilatoren meer nodig bent in die warme zomernachten.

Je lichaam past zich gewoonweg sneller en beter aan.  Daarnaast ben je ook geen geld meer kwijt aan nachtkleding.

 

Wat dragen als je niet zonder kleding wilt slapen?

Als je absoluut niet naakt wilt slapen, doe dat dan gewoon niet. Het is veel belangrijker om comfortabel te zijn om goed te kunnen slapen. Toch is slapen zonder kleding het zeker waard om eens uit te proberen. Zeker als jij nog vrij jong bent en vaak ’s nachts wakker wordt.Kies een stof uit die licht is een voldoende lucht door kan laten.

De beste nachtkleding is meestal gemaakt van zijde, flanel of bamboe. Wol, fleece zijn geen aanrader omdat ze geen lucht doorlaten. Katoen, een populaire optie onder Nederlands, is ook niet best.

Katoen is wel licht en luchtdoorlatend, maar is superslecht in het afvoeren van vocht, waardoor je ’s nachts wakker kan worden doordat je slaapkleding letterlijk nat wordt van het zweet.

Related Posts

Je Slaapritme Terug Krijgen Na Een Lange Reis

Je Slaapritme Terug Krijgen Na Een Lange Reis

Slapen in de auto? Een stuk aangenamer met deze tips!

Slapen in de auto? Een stuk aangenamer met deze tips!

Onrustig slapen na sporten: hoe kan dit?

Onrustig slapen na sporten: hoe kan dit?

Valeriaan Thee Maken? Lees hier hoe je “Slaapthee” maakt op de juist manier!

Valeriaan Thee Maken? Lees hier hoe je “Slaapthee” maakt op de juist manier!
>