• Home
  • |
  • Slapen met hooikoorts: Zo kom jij uitgerust het pollen seizoen door!

Slapen met hooikoorts: Zo kom jij uitgerust het pollen seizoen door!

Proberen te slapen met hooikoorts kan een enorme opgave zijn gedurende de zomermaanden.

De zomer is voor veel mensen de favoriete tijd van het jaar. Voor mensen met hooikoorts is dit vaak ook wel zo, maar met een zwart randje. Het kan namelijk ook een periode zijn van niezen, snotteren en rode jeukende ogen.

Hooikoorts is een veel voorkomende aandoening. Onderzoek heeft aangetoond dat maar liefst 40% van de Nederlandse bevolking wel eens last heeft van pollen. (de één natuurlijk veel meer dan de ander!).

Er wordt ook gedacht dat meer dan de helft van de mensen die serieus last hebben van hooikoorts, niet kunnen slapen.

Het vervelende is, dat een paar slechte nachtjes slaap, de symptomen van hooikoorts vaak doet verergeren. Het lijkt me dan ook mooi om je op deze pagina te vertellen hoe jij je kunt voorbereiden op slapen met hooikoorts.

[share_box]

 

[toc]

 

Wat is hooikoorts precies?

Hooikoorts komt voor gedurende de maanden wanneer planten hun pollen in de lucht loslaten. Pollen zijn verder niet gevaarlijk, toch vertrouwd je lichaam het niet helemaal. Bij sommige mensen gaan de alarmsystemen van het immuunsysteem dan ook “rinkelen”.

Dit zorgt voor de symptomen die we vaak bij hooikoorts zien. Het zijn niet de pollen die voor de symptomen zorgen, maar de stofjes die ons eigen lichaam aanmaakt als reactie op die pollen.

Je bent vast wel bekent met symptomen van een griepje: niezen, jeukende ogen, verstopte neus – allemaal symptomen die je bij hooikoorts ook ziet, en slaap flink kunnen verstoren.

 

wat is hooikoorts precies

 

Zoals je in bovenstaande diagram ziet, zijn er 9 maanden per jaar waarin bomen, planten en gras pollen uitstoten. Je ziet dat de zomer maanden, juni en juli, vooral slecht zijn voor mensen die gevoelig zijn voor pollen.

In deze maanden laten bomen, gras en planten namelijk allemaal pollen los in de lucht.

 

Hoe hooikoorts slaap kan beïnvloeden: een vicieuze cirkel

Onderzoekers hebben ontdekt dat hooikoorts er vaak voor zorg dat je ’s nachts wakker word en een beetje in ademnood zit. Een verstopte en geïrriteerde neus is hier vaak de oorzaak van.

Een onderbroken slaap is nadelig voor je presteren de volgende dag. Daar ben je jezelf tijdens deze slapeloze nacht vaak ook wel bewust van, wat het alleen maar weer moeilijker maakt om weer in slaap te komen.

Naast dat je vaak ’s nachts wakker wordt door hooikoorts, is het ook een veel voorkomende oorzaak van te vroeg wakker worden.

Gedurende de nacht nemen de hooikoorts klachten meestal wat af. Om tijdens de avond en nacht weer volop terug te komen. Dit komt vaak door de pollen die op je dekbed en kleding zitten (raam open houden van je slaapkamer is dus NIET handig als je hooikoorts hebt!).

In het ergste geval kun je door hooikoorts helemaal vergeten of verleren hoe je goed moet slapen. In veel gevallen kun je dit weer oppakken met bijvoorbeeld de Perfect Slapen in 7 Stappen methode.

 

Wat kan ik het beste tegen hooikoorts doen?

Hieronder staan wat waardevolle tips om te kunnen slapen met hooikoorts:

Vooruit plannen

Sommige wetenschappers claimen dat de beste manier om geen last krijgen van hooikoorts is; je simpelweg zo min mogelijk blootstellen aan pollen. Natuurlijk kunnen de meeste mensen niet de hele zomer binnen blijven!

Ook is het niet echt goed advies als je al enorme last hebt van hooikoorts, terwijl je een groot deel van de dag gewoon binnen bent. Toch is het vooruit plannen van je bezoekjes aan de “buitenwereld” zeker wel beter om je hooikoorts beter onder controle te houden.

Dit kun je bijvoorbeeld doen door niet naar buiten te gaan wanneer er in je buurt net gras gemaaid is.

Let op die pollen en hooikoorts waarden

Je moet letten op de hoeveelheid pollen in de lucht in het gebied waar je woont. Dit is vooral belangrijk tussen Mei en Augustus, wanneer dus veel planten hun pollen loslaten in de lucht.

 

 

Met websites als Hooikoortsradar.nl kun je allergie advies inwinnen voor jouw omgeving. Gebruikt dit als een soort weerbericht, bereid je goed voor als je naar buiten moet wanneer de waarde hoger zijn dan normaal.

 

Slapen met hooikoorts: houd de pollen uit je slaapkamer

Wanneer je met de hooikoortsradar ziet dat de waarden hoger zijn, is het tijd om actie te ondernemen. Probeer zo min mogelijk tijd buiten te zijn en houd ramen en deur gesloten gedurende deze dagen.

Dit is vooral belangrijk voor ’s avonds wanneer je naar bed gaat. De meeste mensen proberen lekker te ventileren voor “frisse lucht” als het mooi weer is.

De pollen komen hier in grote hoeveelheden ook automatisch mee naar binnen. Dus als je het niet te warm hebt, laat die ramen dicht. Kijk misschien eens rond naar een goed verkoelend kussen.

 

LET OP: Pollen blijven “plakken” aan je dekbed, kleding en haar

Vaak stofzuigen in perioden met verhoogde pollen waarden is zeker aan te raden. Dit is namelijk een effectieve manier om pollen drastisch te verminderen in je huis.

Mocht je echt erge last hebben van hooikoorts, laat dan iemand anders aan het einde van de middag je slaapkamer even stofzuigen.

Je bed verschonen helpt ook. Als je buiten bent geweest, trek dan even andere kleding of een “huispak” aan als je weer binnen bent. Zo weet je zeker dat je niet binnen no-time je hele huis onder de pollen hebt!

Gebruik vaseline om de meeste pollen op te vangen!

Een echte life-hack voor mensen met extreme hooikoorts is wat vaseline smeren aan de randen van je neusgaten.

Het overgrote deel van de pollen komen dan niet verder dan de buitenkant van je neus! Altijd handig om te doen voordat je gaat slapen, als extra maatregel.

Je kunt hetzelfde doen met kokosnoot-olie, mocht je vaseline niet zo fijn vinden.

 

Gebruik ook een goede neusspray tegen hooikoorts klachten

Wat je het beste kunt doen als je hooikoorts voelt aankomen?

Als het gaat om slapen met hooikoorts, is een neusspray vaak het meest effectief om je te helpen slapen. Veel mensen kunnen namelijk al niet best slapen met een verstopte neus 

> Bekijk hier de bestverkochte neusspray tegen hooikoorts op bol.com <

Mocht je meer last hebben van je ogen, gebruik dan de oogdruppels van dat zelfde merk.

 

beste neussprak bij hooikoorts
Prevalin Direct Plus Neusspray – Bij hooikoorts – 20ml

Related Posts

Je Slaapritme Terug Krijgen Na Een Lange Reis

Je Slaapritme Terug Krijgen Na Een Lange Reis

Slapen in de auto? Een stuk aangenamer met deze tips!

Slapen in de auto? Een stuk aangenamer met deze tips!

Onrustig slapen na sporten: hoe kan dit?

Onrustig slapen na sporten: hoe kan dit?

Valeriaan Thee Maken? Lees hier hoe je “Slaapthee” maakt op de juist manier!

Valeriaan Thee Maken? Lees hier hoe je “Slaapthee” maakt op de juist manier!
>