• Home
 • |
 • Slaapproblemen in de Overgang? Dit is wat je kunt doen!

Slaapproblemen in de Overgang? Dit is wat je kunt doen!

Ben jij een vrouw tussen de 40 en 60 met slaapproblemen? Grote kans van wel, anders had je deze pagina misschien wel niet gevonden. Waarschijnlijk heb je via Google gezocht op “slaapproblemen overgang” of “slecht slapen tijdens overgang”. 

Misschien ben je wel opzoek naar hoe beter slapen je dagelijkse leven weer kan opleuken. Het kan ook zijn dat je niet zeker weet of je al wel in de overgang zit en je gewoon opzoek ben naar symptomen van de overgang. 

Hoe dan ook, je hebt in ieder geval de juiste pagina gevonden. Op deze pagina ga ik je namelijk de beste tips geven hoe jij met wat meer rust de overgang door kunt komen. Lees dus snel even verder!

 

[share_box]

 

[toc]

 

Ben ik in de overgang?

Voordat ik het ga hebben voor de relatie tussen slaapproblemen en de overgang, wil ik het eerst hebben over de meest voorkomende overgangssymptomen.

Het is belangrijk om niet alleen te kijken naar de overgang als een direct gevolg van de overgang, maar naar het grotere geheel. Zo kan nachtelijk zweten er bijvoorbeeld voor zorgen dat je wakker word en daarom niet meer zo goed kunt slapen. 

Overgang symptomen 

Wat zijn eigenlijk de meest voorkomende overgang symptomen?

 • vermoeidheid
 • slaapproblemen
 • weinig energie
 • last van energiedips
 • prikkelbaarheid
 • concentratie verlies
 • opvliegers en nachtzweten
 • gewichtstoename

Het is je waarschijnlijk al wel opgevallen dat bovenstaande symptomen allemaal óók een direct gevolg kunnen zijn van te weinig slaap. 

Een andere naam voor al deze symptomen wordt ook wel overgangsvermoeidheid genoemd. Dit is vermoeidheid die zonder enige aanleiding kan ontstaan, ook als je wel een nacht goed geslapen hebt. Hierdoor kosten normale huishoudelijke taken opeens meer moeite dan normaal. Het voelt een beetje of je energiekraan is dichtgedraaid.

 

slaapproblemen overgang medicatie

 

Overgang vermoeidheid: veroorzaakt door 3 hormonen

Wat is precies de oorzaak van deze overgang vermoeidheid? Dat gevoel van weinig energie? Dat zal ik je in het kort vertellen. 

Het is namelijk zo dat dit wordt veroorzaak door drie hormonen in je lichaam. 

#1 Oestrogeen

Oestrogeen is een vrouwelijk hormoon waarvan de aanmaak vanaf je 35ste langzaam terug loopt. Als oestrogeen niveau een dieptepunt bereikt kun je je erg moe gaan voelen. 

De afname van dit hormoon heeft ook invloed op andere hormonen in je lichaam.

 

overgang vermoeidheid oorzaken

#2 Progesteron

Progesteron is een andere vrouwelijk hormoon dat te maken heeft met de eierstokken. Wanneer er na de menopauze geen eisprongen meer zijn zal het hormoon enorm afnemen.

Dit heeft weer invloed op andere organen in je lichaam, voornamelijk de bijnieren. Hierdoor kan zelfs “bijnieruitputting” van ontstaan. 

#3 Cortisol

Cortisol is het welbekende stresshormoon die voor veel mensen voor slaapproblemen zorgt. Tijdens de overgang maken je bijnieren meer cortisol aan waardoor je meer zin krijgt in stimulerende middelen zoals: chocola, koffie en suiker.

Dit resulteert vaak in een gewichtstoename in de overgang een wisselende bloedsuikerspiegel en een scala van andere klachten. 

 

De overgang zorgt ervoor dat je hormoonhuishouding niet meer in balans is

 

Wat te doen tegen opvliegers?

Een van de meeste bekende en irritante verschijnselen tijdens de overgang is de opvlieger. Een opvlieger is een soort uitbarsting van het lichaam waarbij je uitbreekt in het zweet. 

Dit komt door sterke hormoonschommelingen in je lichaam. Door de wisselende hormoonspiegel krijgt het orgaan (hypofyse) dat je temperatuur regelt soms verkeerde signalen.

Vaak heeft dit als gevolg dat je gaat zweten, het afkoelmechanisme. Gelukkig zijn opvliegers niet schadelijk, maar kunnen ze wel enorm irritant zijn.

Symptomen opvliegers

Naast uitbreken in zweet zijn er nog een aantal andere vaak voorkomende symptomen van opvliegers. Dit zijn:

 • Hartkloppingen
 • Duiziligheid
 • Hoofdpijn

Beste middel tegen opvliegers?

Bestaat er eigenlijk een goed middel tegen opvliegers? Dat is ook iets wat wij van Hoe Beter Slapen ons afvroegen.

Wij gingen voor je op zoek en kwamen als snel op Menoxium. Dit is een natuurlijk middel tegen overgangsverschijnselen. 

Menoxium bevat vitamines en nog meer natuurlijke ingrediënten als zilverkaars en isoflavonen. Het is een krachtig combinatiepreparaat voor de vrouw. Het kan worden ingezet bij de meest voorkomende overgangsverschijnselen als opvliegers, (nachtelijk) transpireren, stemmingswisselingen en innerlijke onrust.

Het helpt onder meer tegen opvliegers, nachtelijk transpireren en prikkelbaarheid.

 

Slaapproblemen overgang te verhelpen?

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen zijn er veel lichamelijke factoren tijdens de overgang die kunnen zorgen voor slaapproblemen.

Om beter te slapen tijdens de overgang is het het beste om je te richten op het totaalplaatje. Je moet mentale rust creëren voor jezelf. 

Dit kun je doen door echt aan de slag te gaan om uit te zoeken wat werkt voor jou. 

Slecht slapen tijdens de overgang oorzaak en oplossing

Slecht slapen tijdens de overgang heeft volgens ons te maken met de vaak te hoge waarde van het hormoon cortisol (stress hormoon) dit is namelijk een hormoon die de aanmaak van het slaaphormoon melatonine tegen gaat. 

Daarbij krijg je tijdens de overgang ook nog vaak te maken met nacht zweten, waardoor je snel en vaak wakker kan worden. Eerder in dit artikel heb je misschien al gelezen dat dit nachtzweten wordt veroorzaakt door opvliegers. 

beste middel tegen opvliegers overgang

Om beter te slapen tijden de overgang moet je dus beginnen met het reduceren van het aantal opvliegers, dit kan bijvoorbeeld met het eerder besproken Menoxium. Daarnaast moet je je hormoonhuishouding controleerbaar maken door een combinatie van kennis en actie. 

Wanneer jij je opvliegers én hormonen controleerbaar kunt maken, zul je durende overgang perfect kunnen slapen!

 

Snel van je overgangsvermoeidheid af? Ria kan je helpen!

Op deze pagina heb je kunnen lezen over slaap en overgang. Waar ik het nog niet met je over heb gehad is de Overgangstransformatie van Ria Kamelle.

Een programma speciaal voor vrouwen in de overgang die moeite hebben met het vinden van rust. Het is een programma ook zeer effectief is gebleken tegen slaapproblemen in de overgang.

Wil jij meer informatie over dit veelbesproken programma van Ria? Via onderstaande link kun je de cursus 30 dagen lang gratis uitproberen.

Ja, ik wil meer info over het Overgangstransformatie programma!

Related Posts

Je Slaapritme Terug Krijgen Na Een Lange Reis

Je Slaapritme Terug Krijgen Na Een Lange Reis

Slapen in de auto? Een stuk aangenamer met deze tips!

Slapen in de auto? Een stuk aangenamer met deze tips!

Onrustig slapen na sporten: hoe kan dit?

Onrustig slapen na sporten: hoe kan dit?

Valeriaan Thee Maken? Lees hier hoe je “Slaapthee” maakt op de juist manier!

Valeriaan Thee Maken? Lees hier hoe je “Slaapthee” maakt op de juist manier!
>