• Home
  • |
  • Goed Matras Kopen Voor Een Betere Slaap

Goed Matras Kopen Voor Een Betere Slaap

Wil jij weten welke verschillend er tussen matrassen zitten? Waar je extra op moet letten bij het matras kopen? Lees dan snel verder!

Een matras is een product dat de meeste mensen niet vaak kopen.Je kan immers best lang doen met een matras. Helaas komt het best vaak voor dat men een matras te lang gebruikt. Een standaard matras kan ongeveer 5 tot 10 jaar mee.

Dan wordt het toch écht tijd om weer eens te kijken naar een nieuw matras. Maar waar koop je eigenlijk matrassen makkelijk en snel via het internet? Voor dit en meer informatie moet je even verder lezen!

[share_box]

[toc]

Waar moet je op letten bij het kopen van een matras?

Voor veel mensen is het weer een hele opgave om een geschikt matras te vinden. Als jij dit artikel nu lees zou dat voor jou niet anders zijn.

Het is natuurlijk erg belangrijk om goed onderzoek te doen voordat je een product aanschaft waar je nog jaren mee moet doen.

Wist je dat mensen gemiddeld 35% van hun leven doorbrengen in bed? 

Ga dus snel aan de slag met de onderstaande stappen zodat voor jou een matras kopen minder stressvol zal zijn. In het vervolg van dit artikel kun je eerst het belangrijkste lezen wat je moet weten over soorten matrassen.

Verder kun je dan de 5 stappen doorlopen zodat jij straks direct weet aan welke eisen jou matras aan moet voldoen.

Soorten matrassen

Matrassen zijn er eigenlijk simpel weg in twee verschillende soorten: Schuim of vering. Binnen deze twee soorten heb je nog een aantal belangrijke sub soorten die vaak gebruikt worden.

In dit artikel wordt geen aandacht besteed aan luchtmatrassen of matrassen voor een waterbed. Elke sub soort matras heeft zo zijn voor en nadelen. De meeste doen echter gewoon waar ze voor gemaakt zijn; het ondersteunen van het menselijk lichaam.

Het gaat er even om welk soort bij jou past. Dan zijn een paar vragen waar je voor jezelf even antwoord op moet geven.

  • Heb je het vaak warm of koud tijdens de nacht (zweet je veel)?
  • Heb je lichamelijke (rug) klachten? 

Een matras kopen doe je door een keuze te maken uit onderstaande soorten. Rekening houdend met je persoonlijke situatie.

matras keuze waar op letten

Matrassen van Schuim

Er zijn verschillende soorten matrassen van schuim beschikbaar. De meeste standaard matrassen maken allemaal gebruik van koud schuim. Deze zijn vaak ook het best betaalbaar.

Traagschuim

Een traagschuim matras biedt goede ondersteuning door een groot aanpassingsvermogen en ventilatie. Goed traagschuim wordt zachter als het warm wordt.

Vandaar de naam traagschuim. Een erg populaire matras soort voor de luxere bedden. Goed traagschuim is duur. Goedkopere traagschuim matrassen zijn vaak van mindere kwaliteit.

Koud schuim

Koud schuim is het meest gebruikte soort matras. Bijna alle ziekenhuizen gebruiken koud schuim matrassen omdat ze bestemt zijn voor alle gewichten "one size fits all". Het zijn echte moderne matrassen met luchtcellen in het schuim.

Ook hier moet je kijken naar de kwaliteit. Ga voor de gouden tussenweg. Geen matrassen kopen van boven de 400 maar ook niet onder de 100.

Polyether

Het oude matrassoort van lage kwaliteit met weinig ventilatie. Niet aan te raden omdat ze na een jaar of drie meestal helemaal af zijn. Grote voordeel is natuurlijk de prijs.

Latex

Dure matrassen die vaak gebruikt worden om aanpassingen te doen op de persoonlijke omstandigheden. Dus het tegenovergestelde van het vaak gebruikte koud schuim. Nadeel is dat ze minder goed ventileren en rekken.

Matrassen met vering

Prima matrassen voor goede prijzen. Je moet er een beetje aan gewent zijn. Als je een schuim matras gewent ben kun je niet zo makkelijk overstappen naar een vering matras.

Het is ongeveer het zelfde verschil als het verschil tussen een springkussen (schuim) en een trampoline (vering).

Als vaak veel zweet tijdens de nacht is een vering matras misschien het overwegen waard bij het matras kopen. Er zit namelijk een goede hoeveelheid lucht in deze matrassen waardoor warme lucht sneller afgevoerd kan worden.

De juiste keuze maken

Het kiezen voor een geschikt matras is zo makkelijk nog niet. Welk soort matras moet ik nu eigenlijk hebben? Dan hebben we het uiteraard nog niet eens over de prijs gehad. Er zijn matrassen te koop van 50 tot wel 10.000 euro.

In 2017 is het wel zo makkelijk om het matras online te bestellen. Je hoeft dan de deur niet eens uit. Niet goed? Dan kun je het matras in de meeste gevallen probleemloos weer laten ophalen.

Je hebt van te voren natuurlijk wel een beetje een idee wat je precies uit wilt geven aan je nieuwe matras. Houd dit bedrag in je achterhoofd voordat je je keuzen gaat maken en laat je vooral niet in met strakke marketing praatjes.

Stap 1 - Lengte

Ga na hoe lang het matras moet zijn. Binnen de matrasmaten heb je keuze tussen kort, normaal en lang. Ofwel kleiner dan 175 cm, tussen 175 cm en 185 cm of langer dan 185 cm.

Stap 2 - Breedte en bodem

Hoe breed wel je het matras? Ofwel voor hoeveel personen moet het bed zijn? Je moet de keuze maken tussen: eenpersoons (70 cm- 100 cm), twijfelaar (110 cm-120 cm), twee-persoons- (130 cm- 170  cm) of kingsize (180 cm- 220 cm) 

Denk ook even aan of je een een bed hebt wat eventueel een verstelbare bodem heeft. Ofwel heb je een bed met een verstelbare bodem? In veel gevallen zal die nee zijn. Het is even belangrijk omdat sommige soorten matrassen niet samen gaan met een verstelbare bodem.

Stap 3 - Stevigheid

Welke stevigheid heeft je voorkeur? In de matrassenwereld wordt gewoon simpel gesproken over zacht, medium en hard. Dit hangt meestal ook samen met je lichaamsgewicht. Maar kan ook persoonlijke voorkeur zijn.

Om de juiste keuze te maken aan de hand van je lichaamsgewicht zijn er vier klassen. Onder de 90 kg, tussen 90 kg en 105 kg, tussen 105 kg en 120 kg en 120 kg+.

Stap 4 - Vering, schuim en budget

Welke matrasvulling heeft je voorkeur? Vergeet wat je gelezen hebt op andere sites.

Er zijn eerst gewoon twee keuzes: Vering of schuim

Binnen de vering en schuim heb je nog weet andere soorten, zoals traagschuim, latex etc. Ga nu eerst even weet terug naar boven om uit te zoeken welk soort matras het beste bij jou past. Wanneer je een keuze hebt gemaakt, ga dan verder met stap 5 én het matras kopen. Denk ook al even na hoeveel geld je maximaal wilt uitgeven aan een nieuw matras.

Stap 5 - Lichamelijke klachten?

Heb je lichamelijke klachten waar je vooral s'nachts minder van kunt slapen? Het voornaamste wat invloed heeft op de keuze van het matras zijn natuurlijk rugklachten.

Als je last hebt van je rug moet je in alle gevallen kiezen voor een "traagschuim" matras. De andere matrassoorten zijn gewoon niet of minder geschikt voor mensen met rugklachten.

Is een matras online bestellen niet onhandig?

Tegenwoordig koop je gemakkelijk en snel een matras dat bij jou past online.

Mocht het zo zijn dat het matras echt niet bevalt kun je het ook gewoon terug sturen. Zo hoef je met een matras of een parkeerplaats van een meubelboulevard te slepen.

Via een grote webshop als bol.com kun je gerust zonder problemen én voor een scherpe prijs een matras bestellen. 

Related Posts

Je Slaapritme Terug Krijgen Na Een Lange Reis

Je Slaapritme Terug Krijgen Na Een Lange Reis

Slapen in de auto? Een stuk aangenamer met deze tips!

Slapen in de auto? Een stuk aangenamer met deze tips!

Onrustig slapen na sporten: hoe kan dit?

Onrustig slapen na sporten: hoe kan dit?

Valeriaan Thee Maken? Lees hier hoe je “Slaapthee” maakt op de juist manier!

Valeriaan Thee Maken? Lees hier hoe je “Slaapthee” maakt op de juist manier!
>