• Home
  • |
  • Beste Lichtgewicht Slaapmatje? Zie hier onze TOP 5!

Beste Lichtgewicht Slaapmatje? Zie hier onze TOP 5!

Ben jij opzoek naar een lichtgewicht slaapmatje die makkelijk is om mee te nemen? Die kans is best wel groot als je deze pagina hebt gevonden.

Misschien sta je wel op het punt eentje te kopen maar bent je via Google nog even gaan zoeken naar ervaringen andere mensen. 

Het kan ook zijn dat je dit artikel toevallig zag, en gewoon benieuwd bent welke slaapmatjes populair zijn. Hoe dan ook, ik was ook toe en een nieuw slaapmatje en heb het voorbereidende werk eigenlijk al voor je gedaan. 

Ik heb natuurlijk een goedkoop populair model gekocht en een "duurder" populair model. Wat is nog echt het verschil tussen deze twee, en is het dit extra geld wel waard? Lees snel verder om daar achter te komen. 


[share_box]


Beste lichtgewicht slaapmatjes: De TOP 5

Laat ik beginnen met het delen van onze top 5. Deze TOP 5 is voornamelijk afkomstig van populariteit bij één van de grootste webwinkels van Nederland (bol.com). 

Mocht je geen tijd hebben om verder te lezen, kun je eentje uit de onderstaande vijf bestellen, zonder daar al te veel spijt van te krijgen 😉

Daarnaast hebben we bij het samenstellen van deze top 5, de afweging gemaakt tussen prijs en kwaliteit.

Welke van de vijf jij moet kiezen, hangt een beetje af van wat je met het matje gaat doen. Soorten lichtgewicht slaapmatjes

Voordat ik je wat meer ga vertellen over de verschillende matjes, wil je ik je even vertellen wel soorten lichtgewicht slaapmatjes er allemaal zijn.

Zoals je misschien al weet zijn slaapmatten dunner en steviger dan luchtbedden.

Met de huidige ontwikkelingen, kan het zo maar zo zijn dat traditionele luchtbedden helemaal gaan verdwijnen. Ik stond er zelf een beetje versteld van het comfort die sommige van deze matjes konden geven...

Noppenmatras van schuimrubber

Het goedkoopst en meest licht, zijn natuurlijk de matjes van schuimrubber. 

Het grote nadeel is dat je ze letterlijk mee moet slepen. Ze behouden namelijk het volume, je kunt ze niet leeg laten lopen. Daarnaast zijn ze bijna niet schoon te maken en gaan ze vrij snel stuk.

noppenmatras van schuimrubber

Camp-gear Noppenmatras: Bekijk prijs en beschikbaarheid.


Zelfopblazende slaapmatten

De beste optie volgens ons, als je een lichtgewicht slaapmatje zoekt, is een zelfopblazende versie.

Bij het uitrollen zetje het ventiel open, deze zal dan automatisch lucht in het slaapmatje zuigen. Wanneer je het matje weer wil oprollen, hoef je alleen de lucht er maar uit te rollen.

Hierdoor zijn ze licht en klein, en dus ideaal voor bijvoorbeeld backpackers of om mee te nemen naar een festival. 

lichtgewicht zelfopblazend slaapmatje

Nomad Allround zelfopblazend: Bekijk prijs en beschikbaarheid.


Waarvoor & hoe vaak ga je het slaapmatje gebruiken?

Je zal nu misschien denken, hé? Waarvoor ga ik het slaapmatje gebruiken? Om op te slapen natuurlijk! 

Dat is natuurlijk wel duidelijk. Hiermee bedoel ik meer de plek waar je het matje zal gaan gebruiken. Tussen drie weken kamperen in Frankrijk en een weekendje op een festival camping zit natuurlijk nogal wat verschil.

Voor de één wil je misschien een slaapmatje dat dichter in de buurt komt van het comfort van een luchtbed, terwijl je op de festival camping zelfs met het goedkoopste matje wel uit de voeten kunt.

Denk dus na over wat je plannen zijn met het matje.

  • Voor een langere tijd kamperen? 
  • Voor thuis (gasten)?
  • Af en toe voor op een festival?

Wanneer je deze vragen voor jezelf hebt beantwoord, is het een kwestie van budget en comfort behoefte. 

Onderdelen waar je op moet letten bij een lichtgewicht slaapmatje

De belangrijkste onderdelen van een slaapmatje zijn het materiaal en het ventiel. In de meeste gevallen staat beter materiaal gelijk aan meer comfort. Een beter ventiel staat gelijk aan gemak en levensduur. 

Voor beide onderdelen betaal je natuurlijk wel. Een lichtgewicht slaapmatje van goed materiaal en een goed zelf opblazend ventiel, is ook wat duurder. 


Populaire slaapmat merken

Een van de populairste slaapmat merken is Nomad. Dit is dan ook echt een merk die je kunt overwegen als je direct een goede lichtgewicht slaapmat wil kopen.

Dit merk is actief in de kampeer en avontuur markt met meerdere producten. Ik heb een aantal jaren terug zelf een Nomad Topaz (niet meer te koop denk ik?) rugzak gehad wat een enorm fijne rugzak was.

Een ander populair merk is Outwell. Dit merk maakt vooral kampeerspullen van goede kwaliteit. Anders dan bijvoorbeeld een merk als Nomad, verkoopt Outwell ook kampeermeubelen. Nomad is toch echt meer voor backpackers en avonturiers en Outwell voor kampeerders. 


Is de extra kwaliteit je geld waard bij een slaapmatje?

Het is ons duidelijk geworden dat je vooral betaald voor comfort. De goedkopere slaapmatjes zijn een stuk dunner en moeilijker op te vouwen. Dit heeft vooral te maken met het materiaal en het ventiel. 

Wat je dus voor jezelf moet bekijken is: betaal ik liever iets meer voor comfort en gebruikersgemak of niet. 

Ga je het matje alleen gebruiken voor op een festival? Dan kun je volgens mij prima uit de voeten met de goedkoopste. Dat is dan ook de nummer één in de top 5 hieronder. 

Mocht je een slaapmatje willen die meer comfort en gebruikers gemak geeft, dan raden we je aan om er eentje van Nomad te kiezen. Hier betaal je dan natuurlijk wel wat meer voor. 

Conclusie: je keuze hangt af van je budget en de plek waar je het matje het meest zal gaan gebruiken. 

Ga je voor langere tijd backpacken en verwacht je dat je er meerdere nachten op zult gaan slapen? Dan is het helemaal geen slecht idee om meer te investeren dan twee tientjes. Ga dan bijvoorbeeld voor een matje van rond de 70,- euro, bijvoorbeeld de Nomad Alround 10.0

Ga je een aantal weekenden per jaar op een festival kamperen? Dan heb je waarschijnlijk genoeg aan de Outwell Sleepin Single, dit is lekker betaalbaar, maar wat minder comfortabel. (Of koop een duo als je denkt dat het enorm gezellig gaat worden)

Related Posts

Beste Lichtgewicht Slaapmatje? Zie hier onze TOP 5!

Beste Lichtgewicht Slaapmatje? Zie hier onze TOP 5!

Is zonder kleding slapen goed voor je?

Is zonder kleding slapen goed voor je?

Beste Slaapkamer Kleuren Om Beter Te Slapen

Beste Slaapkamer Kleuren Om Beter Te Slapen
>